Milieueffectenrapportage en de omgevingsvisie

  

PlanMER

In een milieueffectrapportage staat wat de gevolgen zijn van een overheidsbesluit op onder andere het milieu. Ook voor de omgevingsvisie stellen we een milieueffectrapportage (planMER) op. Dat is een wettelijke verplichting. We ontvingen de resultaten van de milieueffectrapportage voordat de omgevingsvisie definitief werd, waardoor we tijdens het opstellen van de visie al zagen wat de gevolgen zijn voor het milieu. Zo hebben we onze omgevingsvisie bijgesteld daar waar de gevolgen voor het milieu te groot waren. De planMER geeft ook aandachtspunten en verdere aanbevelingen voor de uitwerking van de thema’s van de Omgevingsvisie.

Wat is een milieueffectrapportage? 

Een milieueffectrapportage (MER) brengt de milieugevolgen van een plan in beeld, in dit geval de Omgevingsvisie, voordat er een definitief besluit over is genomen. Op die manier krijgt het milieu een volwaardige plaats in de planontwikkeling en de besluitvorming. Voor een zorgvuldige afweging bevat het MER ook alternatieve oplossingen met bijbehorende milieueffecten en mogelijke maatregelen om nadelige effecten te verminderen of weg te nemen.

Waarom is er een milieueffectrapportage opgesteld?

Naast de wettelijke verplichting om bij kaderstellende plannen, zoals een Omgevingsvisie, een planMER op te stellen, hebben wij met de toepassing van het instrument m.e.r. meerwaarde willen creëren bij de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie. We hebben er bewust voor gekozen het planMER parallel aan de Omgevingsvisie op te stellen. Op deze manier zijn al tijdens de visievorming de gevolgen voor de leefomgeving in beeld gebracht en vergeleken met de referentie-/huidige situatie. In het uiteindelijke milieueffectrapport (planMER) zijn de omgevingseffecten van de voorgenomen activiteiten uit de Omgevingsvisie beoordeeld.