Veelgestelde vragen en documenten omgevingsvisie

  

De omgevingsvisie 'Groene gemeente met Lef!' is een visie-document waarin de langetermijnkeuzes van de gemeente zijn beschreven voor de fysieke leefomgeving. Een omgevingsvisie is kaderstellend voor de gemeenteraad en het college. De visie is niet bindend, maar maakt duidelijk waar we als gemeente naar toe willen in de toekomst. De uitgangspunten uit de omgevingsvisie worden doorvertaald naar het omgevingsplan. Dit is bindend voor iedereen. 

Hieronder vind u de volledige versie van de omgevingsvisie, de webversie en een publiekssamenvatting. Via de webversie kunt u door de omgevingsvisie heen klikken.

Veelgestelde vragen over de Omgevingsvisie 

Wat is een Omgevingsvisie?

De Omgevingsvisie is de gezamenlijke toekomstvisie voor onze gemeente. Het gaat over alles buitenshuis: milieu, natuur en landschap, wonen, verkeer en vervoer maar ook gezondheid en cultureel erfgoed. In de Omgevingsvisie leggen we vast hoe we als gemeente willen ontwikkelen. De visie is voor de stad, voor alle kernen en voor het buitengebied.

Waarom hebben we een Omgevingsvisie gemaakt?

In de Omgevingswet staat dat iedere gemeente een Omgevingsvisie moet hebben. In de Omgevingsvisie leggen we onze toekomstvisie op de gemeente Alphen aan den Rijn vast, de hoofdlijnen van ons beleid voor de fysieke leefomgeving. Het gaat over alles buitenshuis: milieu, natuur en landschap, wonen, verkeer en vervoer maar ook gezondheid en cultureel erfgoed. In de Omgevingsvisie leggen we vast hoe we als gemeente willen ontwikkelen.

Wie stelt de Omgevingsvisie vast? 

De Omgevingsvisie is door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 27 januari 2022 vastgesteld.

Voor wie geldt een Omgevingsvisie? 

De Omgevingsvisie is in de eerste plaats een politiek-bestuurlijk document. Hij is bindend voor de gemeenteraad en het college. Hij geldt niet rechtstreeks voor inwoners en bedrijven. 

Waarom is de Omgevingsvisie voor mij van belang? 

In de Omgevingsvisie leggen we vast hoe we als gemeente willen ontwikkelen, hoe we ons beleid de komende jaren willen vormgeven  De Omgevingsvisie is ook van belang als kader voor de ontwikkeling van bouwplannen.

Wat is het verschil tussen de huidige structuurvisie en de Omgevingsvisie?

Het belangrijkste verschil tussen een structuurvisie en een Omgevingsvisie is het integrale karakter van de Omgevingsvisie. Het is een samenhangende visie waarin allerlei sectorale thema’s met elkaar verbonden worden, ook op sociaal gebied.

Hoe is de Omgevingsvisie tot stand gekomen? 

In 2021 is er een ontwerp-Omgevingsvisie tot stand gekomen door het voeren van vele gesprekken met diverse doelgroepen. De focus heeft  gelegen op (interne) vakspecialisten, mede-overheden, netwerkpartners en belangenorganisaties (zoals bijvoorbeeld de dorpsraden).

De gemeenteraad heeft begin 2021 de ontwerp-Omgevingsvisie vrijgegeven voor inspraak. De ontwerpvisie heeft van 4 maart tot 15 april 2021 voor iedereen ter inzage gelegen. In die periode konden er zienswijzen worden ingediend.

Tijdens de periode van terinzagelegging zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om inwoners en ondernemers bij te praten over de inhoud van de visie. Er zijn 19 zienswijzen ingediend. Door middel van een nota van beantwoording is een reactie opgesteld op de ingediende zienswijzen. Een aantal zienswijzen heeft geleid tot aanpassing van de ontwerp-Omgevingsvisie.

Hoe zijn inwoners betrokken bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie?

In de Omgevingsvisie zijn heel veel bestaande beleidsterreinen geïntegreerd. Bij het opstellen van beleidsstukken bent u betrokken geweest (door middel van inspraakmogelijkheden). Ook hebben wij in 2017 een Week van de Leefomgeving georganiseerd. Tijdens die week heeft u uw mening kunnen geven over de toekomst van de gemeente. In 2021 is uw mening meegenomen uit flitspeilingen. Bij de terinzagelegging zijn inwoners opgeroepen om hun zienswijzen in te dienen op de ontwerp-Omgevingsvisie.

Hoe vaak stelt de gemeente de Omgevingsvisie opnieuw vast? 

Op dit moment hebben we nog geen duidelijk antwoord op die vraag. De Omgevingsvisie is een nieuw, dynamisch document. We hebben geen ervaring met het werken met een Omgevingsvisie. Bij maatschappelijke ontwikkelingen en/of ontwikkelingen die door de samenleving worden ingebracht kan het nodig zijn om de Omgevingsvisie te wijzigen. Ook bij nieuwe politieke ontwikkelingen kan de visie worden herzien. Daarnaast kan de visie ook deels worden herzien, als er nieuw thematisch beleid wordt gemaakt op een bepaald onderwerp. Zo’n wijziging kan na een jaar al nodig zijn maar het kan ook een aantal jaar duren voor hij voor het eerst gewijzigd wordt. Wij zien de Omgevingsvisie als een levend document, een visie die nooit af is en continu evolueert. 

Waar kan ik in de Omgevingsvisie zien wat er in mijn straat gaat gebeuren?

De Omgevingsvisie is een document waarin onze gemeentelijke ambities op hoofdlijnen worden bepaald. De details over de inrichting van buurten en wijken staan niet in de visie. De Omgevingsvisie vormt daarmee de basis voor het Omgevingsplan (zie: Over het Omgevingsplan) en voor Omgevingsprogramma’s. In het Omgevingsplan worden de meer gedetailleerde regels opgenomen.

Hoe passen alle afzonderlijke beleidsplannen en bijvoorbeeld de wijkplannen in de Omgevingsvisie?

De gemeente heeft het beleid van afzonderlijke sectoren op het gebied van de fysieke leefomgeving samengevoegd in de Omgevingsvisie. We voegen het beleid niet alleen samen maar zoeken ook naar verbindingen tussen de beleidssectoren. Ook voor de afzonderlijke gebieden in de Omgevingsvisie zoeken we die verbindingen. De ambities die per gebied worden vastgesteld worden op een later moment concreet gemaakt in de verschillende gebiedsplannen/gebiedsprogramma’s en wijkplannen.

Vervalt al het huidige beleid met de komst van de Omgevingsvisie? 

Alleen de huidige structuurvisie van Alphen aan den Rijn vervalt. Voor het opstellen van de Omgevingsvisie hebben we gebruik gemaakt van ca. 100 bestaande beleidsstukken. Die zullen niet meteen allemaal vervallen op het moment dat de Omgevingsvisie wordt vastgesteld. De beleidsstukken zullen de komende jaren allemaal worden doorgelicht en waar nodig en mogelijk worden ingetrokken. 

Wat merk ik als inwoner of bedrijf van de Omgevingsvisie?

Onze zogenaamde sturingsfilosofie is erop gericht om meer in samenwerking te doen met onze partners, of dat nou maatschappelijke organisaties, ondernemers of inwoners zijn. 
Wij werken steeds meer van buiten naar binnen. In de Omgevingsvisie leggen we onze kaders vast en geven we aan wat we niet willen in onze buitenruimte, daarbuiten is er veel ruimte om in gezamenlijkheid initiatieven te ontwikkelingen. Van grootschalige bouwplannen tot buurt- of wijkinitiatieven voor bijvoorbeeld een evenement of het realiseren van een ontmoetingsplek buiten.  

Wat betekenen de Omgevingswet en de Omgevingsvisie voor de organisatie van de gemeente Alphen aan den Rijn?

De Omgevingswet verandert de manier waarop we omgaan met onze fysieke leefomgeving. In de Omgevingsvisie kijken we naar heel veel verschillende thema’s, het gaat over alles wat buitenshuis gebeurt. Dat vraagt van ons als organisatie ook dat wij anders werken, meer in samenwerking met onze mede-overheden en met onze inwoners en ondernemers. Het vraagt ook meer flexibiliteit van onze organisatie en meer flexibiliteit in onze regels om sneller in te kunnen spelen op veranderingen.