Maximabrug

Alphen aan den Rijn werkt aan het realiseren van de Koningin Máximabrug over de Oude Rijn. In december 2014 is de aannemer gestart met de daadwerkelijke aanleg van de brug. Het doel is om eind 2016 de brug in gebruik te nemen.

Afbeelding: impressie van de Maximabrug

Waarom komt er een brug?

Al vele jaren hebben de kern van Koudekerk aan den Rijn en de Gnephoek overlast van veel (vracht)verkeer, dit leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties. De Koningin Máximabrug ontsluit zwaar verkeer van en naar het bedrijventerrein Hoogewaard en verstopt niet langer de omgeving van de Koudekerkse brug. Ook wordt de nieuwe woonwijk Rijnpark in Koudekerk aan den Rijn beter bereikbaar. In Alphen aan den Rijn zorgt de Koningin Máximabrug voor ontlasting van het centrumverkeer. De brug is op termijn een onderdeel in de voltooiing van de rondweg rond Alphen aan den Rijn, het biedt verkeer een aantrekkelijkere route buiten de stadskern om.

Afbeelding: Brugdek Maximabrug wordt geplaatst

Waar staan we nu

Na een goed voorbereidingstraject zijn medio juli 2016 de twee brugdekken vanuit Krimpen aan den IJssel met een ponton richting Alphen aan den Rijn getransporteerd.
Eerst is het kleine brugdek op zijn plek gehesen, vervolgens een week later het grote brugdek. Na de succesvolle afronding van het hijsen zijn beide brugdekken, die een tussenruimte hebben van maar 4 centimeter, in staande positie verankerd om zo de verdere installatiewerkzaamheden (denk  bijvoorbeeld aan elektra en hydrauliek) te kunnen uitvoeren.

Bijzonder project

De Koningin Máximabrug is een project dat door haar duurzaamheid, haar uitstraling  en aanpak veel belangstelling kent. De brug is energieneutraal door de toepassing van zonnepanelen en duurzaam door bijvoorbeeld het gebruik van led-verlichting en natuurlijke waterzuiveringssystemen.  Die belangstelling bleek ook tijdens de Dag van de Bouw begin juni 2016. Ongeveer 700 mensen hebben het project bezocht. De werkzaamheden aan de wegen aan de zuid- en noordzijde zijn vergevorderd.
Volgens planning zal de Koningin Máximabrug voor de kerst 2016 in gebruik kunnen worden genomen door het verkeer. Begin 2017 zal de brug, na afronding van de laatste werkzaamheden, officieel worden geopend.

Planning    
Wat Wanneer Stand van Zaken
Start aanbestedingsprocedure Maart 2013 17 maart 2013 gestart
Vaststelling bestemmingsplan April 2013 25 april 2013 vastgesteld
Bestemmingsplan onherroepelijk Eerste kwartaal 2014 12 februari 2014
Aannemer geselecteerd Tweede kwartaal 2014 10 september 2014 opdracht aan aannemer gegund
Start bouw December 2014 December 2014 daadwerkelijke start. Officiële handeling start bouw 4 maart 2015
Máximabrug in gebruik Uiterlijk eind 2016  


Achtergrondinformatie over de Maximabrug, bestemmingsplannen en veel gestelde vragen vindt u in het archief.

Op de hoogte blijven over de Máximabrug?

Ga naar www.maximabrug.nl of volg het laatste nieuws via twitter: @maximabrugaadr.

Uitgelicht