Stationsomgeving

De stationsomgeving in Alphen aan den Rijn is volop in ontwikkeling. Verschillende onderdelen van het gebied worden gelijktijdig gebouwd. Een groot deel van de plannen waaronder spooronderdoorgang ‘de Verbinding’, fietsenstallingen, een nieuw busstation, woningbouw en kantoorontwikkeling is inmiddels gerealiseerd.

De ontwikkeling van de stationsomgeving vraagt om een goede afstemming met alle partijen; ontwikkelaars, ondernemers, gebruikers, omwonenden en gemeente. Bijvoorbeeld; een goede verbinding tussen de stationsomgeving en het stadshart. Het beter benutten van bestaande parkeerterreinen, inrichten van voldoende fietsparkeerplaatsen voor nu en de toekomst en het inrichten en gebruiken van het overige gebied. Ook brancheorganisaties worden gevraagd mee te denken en waar mogelijk te participeren hierin.

Reizigers komen samen

Door deze intensieve samenwerking met de verschillende partijen ontstaat er een totaalbeeld waarbij de stationsomgeving betrokken raakt bij de rest van de stad. Het is niet meer een los station maar een plek waar reizigers samen komen. Met dit als uitgangspunt is er ook veel aandacht voor de invulling van het gebied.

Appartementen en winkels

Zo wordt er aan de stadszijde van het station gebouwd aan een appartementencomplex met kleine winkelunits/commerciële ruimtes in de plint, aan de Kerk & Zanen zijde bouwt men 2 appartementencomplexen met respectievelijk 95 en 49 appartementen inclusief een gebouwde parkeervoorziening. Maar ook de vormgeving speelt mee. Bijvoorbeeld een fietsenstalling in de vorm van een appel. Het nieuwe busstation “transparant en ruimtelijk” en een uitdagende openbare ruimte.

Binnenstedelijke ontwikkellocatie

Het project Stationsomgeving is een binnenstedelijke ontwikkellocatie in Alphen aan den Rijn met een omvang van ongeveer 20 hectare. Voor de stationsomgeving is de Strategische Nota Stationsomgeving in 1992 vastgesteld, waarin de hoofdlijnen van de gewenste (toekomstige) functies en het karakter van het gebied zijn vastgelegd. Deze nota is in 1998 geactualiseerd.

Wat gebeurt er in de omgeving van het station

Afbeelding werkzaamheden stationsomgeving

>> Klik op de afbeelding voor grote versie (pdf, 996 kB)

Wegwerkzaamheden rondom de stationsomgeving vindt u onder actuele wegwerkzaamheden.

La Couchette (blok 28)

Afbeelding: impressie van nieuwe woningen blok 28

Ontwikkelaar Tetteroo is in het 2e kwartaal van 2016 gestart met de bouw van blok 28, te weten 49 huurappartementen met gebouwde parkeervoorziening. Verwachte oplevering is november 2017. Koppes Makelaardij verzorgt de huur.

Meer informatie over de bouw van Blok 28

Met vragen over de bouw van blok 28 kunt u terecht bij Tetteroo Bouw en Projectontwikkeling via:

  • telefoonnummer 070 - 320 92 12
  • e-mail naar info@tetteroo.nl, met vermelding in het onderwerp "blok 28"

Le Coupé (blok 29)

In dit appartementencomplex realiseert ontwikkelaar Tetteroo 49 drie- en vierkamerappartementen. Onlangs is van dit blok de eerste paal geslagen. De verwachte oplevering is november/december 2018.

Meer informatie over de bouw van Blok 29

Met vragen over de bouw van blok 29 kunt u terecht bij Tetteroo Bouw en Projectontwikkeling via:

  • telefoonnummer 070 - 320 92 12
  • e-mail naar info@tetteroo.nl, met vermelding in het onderwerp "blok 29"

Verkoopinformatie: Koppes Makelaardij, e-mail: nieuwbouw@koppesmakelaardij.nl.

Blok 4/voormalig hotel Toor

Op de locatie van het voormalig hotel Toor heeft Heddes een appartementencomplex gebouwd met 115 sociale huurwoningen en 30 vrije sector huurwoningen, met een ingebouwde parkeervoorziening en kleine winkelunits op de begane grond.

Een woning huren in Toor?

Voor informatie kunt u contact opnemen met Woonforte, telefoon 0172 - 41 85 18 of bezoek de website van wonenCentraal.

Voor meer informatie over de commerciële ruimten verwijzen wij u naar de website www.ove-shops.nl.

GREEN REAL ESTATE, Ontwikkeling voormalig gasfabriekterrein (EWR-NUON)

Door de opslag van steenkool in de jaren 1901 tot 1950 was de grond van het terrein van de voormalige gasfabriek (ook voormalig EWR/NUON terrein) aan de Prins Bernhardlaan verontreinigd. De Antea Group heeft in opdracht van Green Real Estate de betreffende saneringswerkzaamheden inmiddels uitgevoerd. Hierdoor kan Green Real Estate een start maken met de plannen voor dit gebied. Zodra hier mee over te melden is wordt dat op deze website gepubliceerd.

Uitgelicht