Sportpenning

Alphen aan den Rijn is een sportieve gemeente. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 werden we bijvoorbeeld door 2 Alphense atleten vertegenwoordigd. Dat zijn voorbeelden van personen die in aanmerking kunnen komen voor de sportpenning. Deze onderscheiding is namelijk bedoeld voor sporters die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Hiermee zet de gemeente deze talenten in de spotlights. Het college van burgemeester en wethouders neemt het besluit tot toekenning van de sportpennning.

Voorwaarden

De gemeente reikt de sportpenning uit aan Alphense Sporthelden die aan één van de volgende criteria voldoen:

 • Europees kampioen (goud)
 • Wereldkampioenschappen (brons, zilver of goud)
 • Olympische kampioenschappen (diploma (eerste zes), brons, zilver of goud)
 • Bijzondere sportprestatie tijdens een bijzonder sportevenement (bijvoorbeeld Elfstedentocht of Grandslam toernooi tennis: in dit specifieke geval beoordeelt de portefeuillehouder Sport wie in aanmerking komt)
 • Sporters moeten ten tijde van de geleverde prestatie:
  • woonachtig zijn binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, of
  • tenminste 10 jaar binnen deze gemeente hebben gewoond, of
  • hun sportopleiding in de betreffende sport hebben behaald en tenminste 3 jaar lid zijn geweest van een vereniging uit de gemeente Alphen aan den Rijn

Zowel individuele sporters als teams kunnen een sportpenning ontvangen. Ook sporters die aan bovenstaande criteria voldoen, maar onderdeel zijn van een team dat niet uit Alphen aan den Rijn komt, komen in aanmerking voor een sportpenning.

Ook G-sporters (sporters met een handicap of beperking) maken kans op de sportpenning, wanneer zij een prestatie leveren die valt binnen bovenstaande criteria, maar die geleverd is in een g-sportcompetitie.

Nomineren

Kent u een sporter die aan bovenstaande criteria voldoet? Laat het ons weten door het formulier Gemeentelijke onderscheidingen in te vullen.

Bijzonderheden

De uitreiking van de sportpenning heeft in 2017 op 26 maart plaatsgevonden. Waterpoloster Isabella van Toorn uit Hazerswoude heeft de sportpenning van wethouder Du Chatinier ontvangen voor de tweede plaats op het WK Waterpolo in 2015.

Uitgelicht