Verloren of gevonden voorwerp

U kunt een gevonden of verloren voorwerp laten registreren:

Het laten registreren van een gevonden voorwerp is volgens het burgerlijk wetboek verplicht. U helpt hiermee niet alleen de rechtmatige eigenaar, maar kunt ook zelf rechtsgeldig eigenaar worden (let op: hier zijn regels aan verbonden). 

Wie bewaart de gevonden voorwerpen

Als u een gevonden voorwerp zelf wilt bewaren dan kan dit. U bent dan beheerder van het voorwerp en zorgt voor het onderhoud. Het voorwerp moet namelijk in dezelfde staat blijven. Een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs is staatseigendom en moeten ingeleverd worden bij de gemeente.

U kunt een gevonden voorwerp ook in bewaring geven bij de gemeente (afgeven kan bij de informatiebalie in het gemeentehuis).

Als de rechtmatige eigenaar zich meldt, is deze verplicht eventuele onderhoudskosten of gemaakte onkosten voor de opsporing van de eigenaar binnen een maand te vergoeden. Als de rechtmatige eigenaar deze niet op tijd betaalt, wordt de beheerder de eigenaar.

Hoe lang worden gevonden voorwerpen bewaard

  • Gevonden voorwerpen die een waarde vertegenwoordigen tot € 450 worden 3 maanden bewaard
  • Gevonden voorwerpen die meer dan € 450 waard zijn, worden 1 jaar bewaard.

Heeft de rechtmatige eigenaar zich niet binnen de bewaarperiode gemeld, dan wordt de beheerder de eigenaar. De 'nieuwe' eigenaar mag het gevonden voorwerp verkopen, weggeven of vernietigen.

Als uw verloren voorwerp is gevonden

Als uw verloren voorwerp gevonden is, neemt de gemeente contact op met u op. Dit kan alleen als u het verloren voorwerp heeft laten registreren. Er wordt dan een afspraak met u gemaakt voor het afhalen van het voorwerp bij gebouw Langeroode van de gemeente, Genielaan 1. Om het voorwerp te kunnen afhalen neemt u het formulier van vermissing mee, evenals een identiteitsbewijs (en als het om een fiets gaat ook het sleuteltje).

Voor de gemeente is het echter onmogelijk om in alle gevallen met zekerheid vast te stellen dat het gevonden voorwerp daadwerkelijk uw verloren voorwerp is. Checkt u daarom zelf regelmatig via de website Verlorenofgevonden.nl om te controleren of uw verloren voorwerp inmiddels is toegevoegd aan de gevonden voorwerpen.

Bijzonderheden

Is uw eigendom gestolen?

Als u vermoedt dat uw eigendom gestolen is, dan doet u aangifte bij de politie.

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt?

Leest u verder bij Paspoort, Identiteitskaart of Rijbewijs.

Stond uw fiets fout geparkeerd?

Foutgeparkeerde fietsen of fietsen zonder slot in het openbaar gebied worden door de gemeente verwijderd en opgeslagen. U kunt contact opnemen met de gemeente via 14 0172 om uw fiets op te halen.

Gevonden en vermiste dieren

Heeft u een dier aangetroffen of bent u uw huisdier kwijt, neem dan contact op met het dierenasiel Alphen aan den Rijn.

Uitgelicht