Omgevingswet: u bent aan zet

Alle regels over onze leefomgeving komen straks samen in één Omgevingswet. Deze wet is gericht op:

• Duidelijkere regels
  • Ruimte geven aan nieuwe initiatieven
  • Lokaal maatwerk mogelijk maken

De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wetgeving over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu en water bestaat nu uit 26 wetten en honderden regelingen en is te ingewikkeld geworden voor de mensen die ermee werken. Daardoor duurt het soms lang voordat een project kan starten.

Mogen we op de koffie komen?

Wij willen samen met u een nieuwe Omgevingsvisie maken. In die visie staat wat wij met elkaar belangrijk vinden als het om de leefomgeving gaat: over alles wat u ziet, ervaart, hoort en ruikt. Dit kan over gebouwen, wegen, stoepen en water gaan, maar ook over gras, bomen, monumenten. Over vergrijzing, het aantal kinderen, omgaan met polders, bereikbaarheid, wel of geen winkels. Over gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.

We gaan hierover graag bij u thuis met u in gesprek. Wat vindt u belangrijk?:

• Wat zijn de sterke kanten van onze gemeenten?
  • Wat vindt u belangrijk voor de gemeente, waar wordt u blij van?
  • Waarom woont, werkt, leeft u graag in onze gemeente?
  • Wat mist er in onze gemeente en hoe kunnen we dat met elkaar verder ontwikkelen?

Als u de koffie zet, nemen wij de koekjes mee!

Aanmelden

U meldt zich aan voor een persoonlijk gesprek door een e-mail te sturen naar gemeente@alphenaandenrijn.nl met daarin een korte motivatie en uw telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak bij u thuis.

Na aanmelding ontvangt u via een e-mail een informatiepakket met meer informatie.

Bijzonderheden

Kijk voor meer informatie over de Omgevingswet op de website van de Rijksoverheid. Er zijn ook verschillende animatiefilmpjes van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Milieu over de Omgevingswet te bekijken, zoals:

Tips

Locali is een app waarmee u en uw buren een goed idee voor de wijk delen met de gemeente. En de gemeente heeft ook vragen over de leefomgeving aan u. Zo kunnen we samen aan de slag.

Download de Locali App in de Play Store (Android) of Appstore (Apple) en maak een account aan. Eenmalig geeft u naam, postcode en huisnummer op. Vanaf dat moment kunt u zien welke vragen de gemeente aan u heeft. Ook bestaat de mogelijkheid om op eigen initiatief ideeën ter verbetering van uw leefomgeving op te voeren.

Bekijkt u de app liever op uw computer? Ga dan naar www.app.locali.nu.