Leerplicht

U heeft contact met een leerplichtconsulent als u vragen heeft over de leerplicht of als u en/of uw kinderen zich niet houden aan de leerplicht. Dat is het geval als uw zoon of dochter niet of onregelmatig naar school gaat, (veel) spijbelt of dreigt uit te vallen zonder diploma.

Ieder kind in de leeftijd van 5 tot 16 jaar moet naar school. Dat noemen we leerplicht. Uw kinderen moeten ingeschreven staan en onderwijs volgen op een school die leidt naar een startkwalificatie: minimaal Havo, VWO of MBO-2. Jongeren die hun startkwalificatie (nog) niet hebben gehaald moeten onderwijs volgen tot ze 18 jaar worden.

Ouders en verzorgers moeten zorgen dat hun kind staat ingeschreven bij een school en dat die daar ook actief en regelmatig onderwijs volgt. De verantwoordelijkheid hiervoor is afhankelijk van de leeftijd van uw kind(eren):

  • 5 t/m 11 jaar - alleen de ouders of verzorgers
  • 12 t/m 18 jaar - ouders/verzorgers en kinderen samen

Bijzonderheden

Wat mag u verwachten van de leerplichtambtenaar?
De leerplichtconsulent geeft antwoord op uw vragen en zoekt samen met u een oplossing voor het probleem. De leerplichtconsulent luistert en denkt met u mee. Zo zorgen we samen dat uw kind (weer) naar school gaat of daar blijft. Dat is de belangrijkste taak van de leerplichtambtenaar. Als de situatie daarom vraagt kan de leerplichtconsulent een proces-verbaal opmaken. Dit kan leiden tot een sanctie, zoals een boete.

Aanvraag

U kunt contact opnemen met één van de leerplichtconsulenten van de gemeente Alphen aan den Rijn. De leerplichtconsulent gaat u helpen om een oplossing te zoeken voor uw vraag of probleem.

De leerplichtconsulenten werken op afspraak.

Tips

Externe links
Leerplicht (Rijksoverheid.nl)