Identiteitskaart

U vraagt een nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Vraagt u ook ID-kaart aan voor uw kind? Neem uw kind dan mee.

Kosten

Product

tot en met 17 jaar
(Document 5 jaar geldig)

vanaf 18 jaar
(Document 10 jaar geldig)

Identiteitskaart € 29,00 €  51,00
Identiteitskaart spoedaanvraag € 76,55 €  98,55

 

Bijzonderheden

Spoedaanvraag identiteitskaart

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als een spoedaanvraag van maandag t/m donderdag vóór 14.00 uur wordt ingediend, kunt u het document de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Op vrijdag ingediend vóór 14.00 uur is het document op maandag vanaf 13.00 uur af te halen. Ingediend op vrijdag na 14.00 uur of aangevraagd op zaterdag, dan ligt het document dinsdag na 10.00 uur klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. U betaalt hiervoor geen extra kosten. Bij verlies of diefstal in Nederland is het niet nodig om aangifte te doen bij de politie. Is uw identiteitskaart in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.
Met ingang van 5 november 2016 is het niet meer toegestaan om een gevonden identiteitskaart retour te geven. Elke gevonden identiteitskaart wordt vernietigd.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Aanvraag

Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen). U betaalt de kosten bij het aanvragen.

Ophalen of laten bezorgen

U kunt uw ervoor kiezen om uw identiteitskaart op te halen in het gemeentehuis of gratis te laten bezorgen. Aanvragen doet u altijd in het gemeentehuis.

Het aanvragen kan op afspraak of zonder afspraak. Voor iedere persoon moet een aparte afspraak gemaakt worden. Als u een afspraak maakt, hoeft u niet te wachten.

Meenemen

Neem het volgende mee als u een identiteitskaart komt aanvragen:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.  De foto moet recent gemaakt zijn
  • Voor kinderen onder de 12 jaar: toestemming van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 86 kB) downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag

Uitgelicht