Paspoort

U vraagt een nieuw paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Vraagt u ook een paspoort aan voor uw kind? Neem uw kind dan mee.

Kosten

Product

tot en met 17 jaar
(Document 5 jaar geldig)

vanaf 18 jaar
(Document 10 jaar geldig)
Paspoort € 52,00 €   65,30
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort (5 jaar max) € 52,00 €   52,00
Paspoort spoedaanvraag € 99,55 € 112,85
Zakenpaspoort (64 pagina’s in plaats van 32) € 52,00 €   65,30
Tweede paspoort (2 jaar geldig) € 52,00 €   65,30

 

Bijzonderheden

Spoedaanvraag reisdocumenten

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als een spoedaanvraag van maandag t/m donderdag vóór 14.00 uur wordt ingediend, kunt u het document de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Op vrijdag ingediend vóór 14.00 uur is het document op maandag vanaf 13.00 uur af te halen. Ingediend op vrijdag na 14.00 uur of aangevraagd op zaterdag, dan ligt het document dinsdag vanaf 10.00 uur klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. U betaalt hiervoor geen extra kosten. Bij verlies of diefstal in Nederland is het niet nodig om aangifte te doen bij de politie. Is uw paspoort in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.
Met ingang van 5 november 2016 is het niet meer toegestaan om een gevonden paspoort retour te geven. Elk gevonden paspoort wordt vernietigd.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladzijden: 64 in plaats van 32 bladzijden. Dat is handig als u regelmatig reist (zakelijk of privé) en extra ruimte nodig heeft voor douanestempels en visa. Als u een zakenpaspoort aanschaft, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort is tien jaar geldig voor alle landen in de wereld.

Tweede paspoort

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een tweede paspoort nodig hebben. Dit kan nodig zijn in de volgende situaties:

 • als u vaak landen bezoekt die in conflict zijn met elkaar. Het kan dan voorkomen dat u problemen krijgt met de stempels in uw paspoort
 • als u vaak naar landen reist waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat het paspoort nog bij de ambassade ligt.

In beide gevallen moet het gaan om een land waar niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd.
U kunt een tweede paspoort onder de volgende voorwaarden aanvragen:

 • uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
 • een tweede paspoort is 2 jaar geldig
 • u moet kunnen aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort door overlegging van bewijsstukken. Dit is bijvoorbeeld een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit.

Vluchtelingenpaspoort

Vluchtelingen die in Nederland wonen of verblijven, kunnen een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U komt in aanmerking voor een vluchtelingenpaspoort als u:

 • een vluchtelingenstatus heeft
 • een geldige verblijfsvergunning (Type III of IV) heeft.

Vreemdelingenpaspoort

Een vreemdelingenpaspoort is een reisdocument voor niet-Nederlanders. U komt in aanmerking voor een vreemdelingenpaspoort als u:

 • geen paspoort van uw eigen land kunt krijgen
 • een geldige verblijfsvergunning (Type I of II) heeft
 • geen vluchtelingenstatus heeft.

Aanvraag

Het aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen). U betaalt de kosten bij het aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Ophalen of laten bezorgen

U kunt uw ervoor kiezen om uw paspoort op te halen in het gemeentehuis of gratis te laten bezorgen. Aanvragen doet u altijd in het gemeentehuis.

Het aanvragen kan op afspraak of zonder afspraak. Voor iedere persoon moet een aparte afspraak gemaakt worden. Als u een afspraak maakt, hoeft u niet te wachten.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto moet recent gemaakt zijn.
 • voor kinderen onder de 18 jaar: toestemming van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 86 kB) downloaden. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag

Uitgelicht