Rijbewijs

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U betaalt de kosten bij het aanvragen. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Aanvragen van het rijbewijs kan op afspraak of zonder afspraak. Als u een afspraak maakt, hoeft u niet te wachten.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs € 39,45
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 39,45
Spoedaanvraag rijbewijs € 73,55
Gezondsheidsverklaring / Eigen verklaring CBR (medische situatie / 75 jaar of ouder) € 34,80
Gezondheidsverklaring / Eigen verklaring CBR Categorie C,D € 34,80

 

Bijzonderheden

Spoedaanvraag rijbewijs

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14:00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10:00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Belt u dan eerst met de gemeente.

Rijbewijs kwijt of gestolen

U kunt uw verloren of gestolen rijbewijs melden bij burgerzaken. U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen en vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. Tot zover niets bijzonders. Maar wat als je voor je 18e slaagt? Dan mag je al autorijden. Tot je 18e verjaardag moet er wel een coach naast je zitten. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2toDrive. Heb je nog geen begeleiderspas en ben je nog geen 18 jaar, dan kun je vanaf de dag dat je 18 jaar wordt je rijbewijs aanvragen.

Tot je 18 jaar bent mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van je rijbewijs moet de begeleiderspas geregistreerd staan bij de RDW. Je bent zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vind je op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Gezondheidsverklaring/Eigen Verklaring

Een gezondheidsverklaring/eigen verklaring is een formulier waarmee het CBR uw medische geschiktheid om te rijden kan beoordelen. Het formulier bevat elf vragen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Een gezondheidsverklaring/eigen verklaring van het CBR heeft u in de volgende gevallen nodig:

  • als u een rijbewijs wilt aanvragen en u bent 75 jaar of ouder
  • als u een rijbewijs wilt aanvragen dat om medische redenen korter geldig is dan normaal (medische indicatie)
  • als u een rijbewijs in de categorieën C, D of E wilt verlengen of aanvragen (groot rijbewijs)
  • als u een buitenlands rijbewijs van buiten de EU/EVA wilt omwisselen

Medische keuring

Een arts (dit mag ook uw eigen huisarts zijn, veel huisartsen zullen hieraan echter niet meewerken omdat hun beroepsorganisatie dat afraadt.) moet de medische keuring uitvoeren.

Let op: gaat het om een keuring voor beroepsvervoer (categorieën C, D of E), dan moet de keuring door een arbo arts/geregistreerde bedrijfsarts uitgevoerd worden. Vraagt u een Eigen verklaring CDE aan en bent u 75 jaar of ouder? Of verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan kiest u voor de Gezondheidsverklaring/Eigen verklaring 75+. U hoeft dan niet gekeurd te worden door een Arbo-arts.

U vraagt een Gezondheidsverklaring online aan via de website van het CBR. Uiterlijk binnen 4 weken krijgt u reactie. Na keuring en rapport van het CBR kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als online aanvragen voor u onmogelijk is dan kunt u bij de gemeente een Gezondheidsverklaring/eigen verklaring kopen. Dit formulier stuurt u volledig ingevuld naar het CBR.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kan een rijbewijs dat buiten Nederland is behaald worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. De voorwaarden en informatie leest u op de website van de RDW.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw oude rijbewijs
  • de begeleiderspas voor jongere tot 18 jaar

Uitgelicht