Chipregistratie van katten en honden

Voor honden is een chip en registratie verplicht en vanaf 2020 moet iedere pup een EU dierenpaspoort hebben. Voor katten is chippen niet verplicht als zij in Nederland blijven. Naast honden en katten kunnen paarden, konijnen, papegaaien, fretten, slangen, schilpadden gechipt worden. Uw dierenarts of iemand die beroepsmatig chipt mag uw dier chippen.

Waarom chippen van uw huisdier?

Wanneer uw huisdier is voorzien van chipregistratie kan de eigenaar worden achterhaald en kunnen huisdier en eigenaar met elkaar worden herenigd. Ook is identificatie van dieren nuttig bij het tegengaan van malafide handel en bij het bestrijden van dierziekten.

Wanneer moet u uw huisdier chippen?

Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze geregistreerd zijn bij een databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd.

Registreren na het chippen

Het is belangrijk dat het chipnummer en de contactgegevens van de eigenaar aan elkaar gekoppeld worden. Dit wordt gedaan door uw gegevens in een chipdatabank te laten registreren. Deze kunnen worden nagezocht op de website www.chipnummer.nl. Het is belangrijk dat de gegevens die geregistreerd staan actueel zijn. Indien uw telefoonnummer of adres verandert, moet u dit ook doorgeven aan de chipdatabank. Ook als u uw dier herplaatst bij iemand anders moet de registratie van de chip worden veranderd naar de nieuwe eigenaar.

Tips

Meer informatie rond wetgeving over dieren vindt u op de website van de rijksoverheid.