Boomfeestdag 2020

De Boomfeestdag is uitgesteld wegens het coronavirus.

Op 18 maart 2020 is het zo ver. Dan vieren we de 64e Boomfeestdag!

Het thema dit jaar is: Bomen geven energie. En dat is precies wat ze doen. Want bomen maken de omgeving koeler, gezonder én leefbaarder.

Alphen aan den Rijn is dit jaar gaststad voor de Landelijke Viering van deze dag. Daarom worden er in onze gemeente veel activiteiten georganiseerd.

KinderKlimaattop

De Boomfeestdag wordt dit jaar gecombineerd met een KinderKlimaattop, waarbij kinderen in gesprek gaan met politici, natuurorganisaties en CEO’s om van elkaar te leren en tot nieuwe ideeën te komen.

 Het Irenebos

We gaan het komend jaar aan de slag in het noordelijke deel van Park Zegersloot. Daarom is het logisch dat de Boomfeestdag in dit gebied plaatsvindt. We willen op deze plek zowel de natuurwaarde als de recreatiemogelijkheden een flinke boost geven.

Kinderen van basisscholen uit Alphen aan den Rijn planten het hart van het Irenebos. Dit bestaat uit themabosjes, zoals een speelbos, een eetbaar bos met fruitbomen, een tiny forest, een bos voor bijen en een klimaatbos. Alle onderdelen worden met elkaar verbonden door schelpenpaden en een Bomencirkel.

Nationaal boomplantrecord: draag ook een boompje bij!

 We willen dit jaar ons oude plantrecord van 235.000 bomen op één dag verbreken door maar liefst 500.000 bomen te planten. Er worden overal waar ruimte is bomen geplant: op schoolpleinen, industrieterreinen, in wijken, buurten, weilanden, bossen, parken, langs (rijks/provinciale/water)wegen, bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, maar ook in particuliere tuinen of op balkons.

Om al die bomen te planten hebben we heel veel hulp nodig. Iedereen kan zich aanmelden! Wil jij een bijdrage leveren aan dit record? Meld je dan aan via de website van de Nationale Boomfeestdag.

 

Ga zelf aan de slag

Er zijn genoeg manieren om op je eigen manier Boomfeestdag te vieren! Hieronder een paar tips:

  • Doe mee met Operatie Steenbreek, een initiatief tegen de verharding van tuinen. Je kunt meedoen door je eigen tuin eens onder de loep te nemen. Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin, plaats makkelijke of eetbare planten, vang regenwater op en trek dieren naar je tuin.  Kijk voor meer info op operatiesteenbreek.nl.
     
  •  Ga naar buiten! Maak er een feest van en leer samen over de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Zaanse Rietveld, de Zegerplas, of maak een fijne wandeling door het Bentwoud met een boswachter. Ook heeft IVN allerlei leuke activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Plant samen een boom in je eigen tuin. Het leukste is om een fruitboom te planten, zodat je elk jaar je eigen fruit kunt plukken en taarten en jam kunt maken! Zoek online op waar je op moet letten bij het planten, zodat je optimaal plezier van je boom hebt.  

Kijk voor nog meer informatie over de Nationale boomfeestdag op www.boomfeestdag.nl.