Eikenprocessierups bestrijding

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. De gemeente neemt daarom maatregelen om de overlast te beperken.

Wat doet de gemeente

Vanaf half april spuiten we met een biologisch middel op plekken waar veel mensen komen en waar het risico op overlast het grootst is. Bijvoorbeeld bij scholen en kinderdagverblijven, sport- en spelplekken, zorgcentra, fietsroutes binnen de bebouwde kom en parken. Preventief spuiten zorgt ervoor dat de rupsnesten zich niet verder ontwikkelen en er geen brandharen ontstaan. Daarnaast hebben we ongeveer 50 nestkastjes voor kool- en pimpelmezen opgehangen. Deze vogels eten de rupsen.

Bij andere eikenbomen binnen de bebouwde kom en langs fietsroutes in het buitengebied zoeken we actief naar nesten. Met een hoogwerker zuigen we de nesten weg. 

Bekijk op de kaart waar nesten zijn aangetroffen » 

Wat u kunt doen

Doe een melding

Meld de eikenprocessierups in de openbare ruimte bij de gemeente. Een eikenboom met eikenprocessierupsen herkent u aan de bolvormige, witgrijze nest op de stam of dikkere tak. Ziet u zo'n nest? Doe dan een melding via de website of via telefoonnummer 14 0172.

Kies in het formulier bij 'Mijn melding gaat over' voor Dieren. Bij 'Omschrijving melding' geeft u aan dat het om de eikenprocessierups gaat. Help ons het nest snel te vinden en voeg een locatiefoto toe. Houd bij het maken van de foto voldoende afstand van het nest.

Maak uw tuin insect- en vogelvriendelijk

Vogels, met name kool- en pimpelmezen eten de eikenprocessierups. Maar de rups heeft nog meer natuurlijke vijanden zoals zweefvliegen en sluipwespen. U kunt helpen door uw tuin insecten- en vogelvriendelijk in te richten en natuurlijk door een nestkastje te plaatsen. Meer informatie leest u op www.vogelbescherming.nl

Melding doen »

De gemeente laat de nesten zo snel mogelijk verwijderen door een professioneel bedrijf. Voor het verwijderen van een nest op uw eigen terrein schakelt u zelf een een professioneel bedrijf in.