Meer nieuws maatregelen (maart tot en met september 2020)

Updates

30 september 2020:

Nieuwe landelijke coronamaatregelen

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Lees de aangescherpte maatregelen om de verspreiding terug te dringen.

29 september 2020:

14e Noodverordening COVID-19 VRHM

Op veel vlakken gaat het goed, maar het gaat niet goed genoeg. De aantallen besmettingen lopen snel op. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames ook. Ingrijpen is nu nodig, om erger te voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om extra maatregelen te treffen.

21 september 2020:

Aangescherpte maatregelen per 20 september 2020

Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur gelden aangescherpte maatregelen in veiligheidsregio Hollands Midden, waar onze gemeente in ligt.

2 september 2020:

Over maand uitsluitsel over doorgaan intochten Sinterklaas

Is er dit jaar een Sinterklaas-intocht? Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) antwoordt in haar maandelijkse interview met Studio Alphen desgevraagd dat ze daar nog geen zinnig woord over kan zeggen.

24 juli 2020:

Burgemeester Spies: Het coronavirus gaat niet op vakantie

"Daarom roep ik iedereen op tot waakzaamheid en om elkaar scherp te houden op het naleven van de maatregelen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen.”

1 juli 2020:

8e Noodverordening COVID-19 VRHM 1 juli 2020

Deze 8e noodverordening wijkt niet af van de landelijke richtlijn en bevat een nadere uitleg over de nu geldende 1,5 meter afstandsnorm, het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en de nieuwe normen voor het organiseren van samenkomsten binnen gebouwen en in de buitenlucht. In verpleeghuizen en kleinschalige vormen van ouderenzorg is inmiddels bezoek weer toegestaan, tenzij zich daar opnieuw één of meer corona-besmettingen voordoen.

26 juni 2020:

Burgemeester Spies: “Ik doe een beroep op ieders gezond verstand om goed te blijven letten op de 1,5 meter afstand.”

Wekelijks neemt burgemeester Liesbeth Spies met Studio Alphen de laatste stand van zaken door in de coronacrisis. “De versoepeling biedt ook weer mogelijkheden voor de Jaarmarkt en andere evenementen. Ik nodig de organisatoren van evenementen graag uit om goed na te denken over wat wél mogelijk is binnen de verruimde maatregelen.”

17 juni 2020:

Verlenging Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd. Deze nieuwe regeling, Tozo 2 genaamd, loopt vanaf 1 juni tot en 30 september 2020. De regels voor de Tozo zijn veranderd. Bij Tozo 2 is voor de inkomensondersteuning een partnerinkomenstoets verplicht. Voor de een lening bedrijfskapitaal geldt dat niet.

15 juni 2020:

7e Noodverordening COVID-19 VRHM 15 juni 2020

Op maandag 15 juni 2020 treedt de 7e Noodverordening COVID-19 VRHM in werking. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de 6e noodverordening is het opheffen van het verbod op gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op vakantieparken, campings, etc.

12 juni 2020:

Aanvragen subsidie uit Stimuleringsfonds Ondernemerscollectieven

Ondernemerscollectieven uit de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen een aanvraag doen voor een eenmalige subsidie tot maximum € 25.000 per project of initiatief (met een eigen bijdrage van 30% van de totale kosten).

8 juni 2020:

Afvalbrengstation Ecopark de Limes: reserveren verplicht vanaf maandag 15 juni

Het Ecopark is per 15 juni uitsluitend via reservering toegankelijk voor inwoners van gemeente Alphen aan den Rijn. Dit houdt in dat inwoners via een eenvoudig online reserveringssysteem een afspraak maken om het afval in te leveren bij het Ecopark. Op www.alphenaandenrijn.nl/ecopark kunt u een dag en tijdvak kiezen en op kenteken een reservering maken. U ontvangt een bevestiging van uw reservering per e-mail.

2 juni 2020:

Middelbare scholen weer open voor leerlingen

Vanaf vandaag kunnen de middelbare scholen weer leerlingen ontvangen. Wethouder Han de Jager nam vorige week een kijkje hoe de Groene Hart Topmavo zich hierop heeft voorbereid.

1 juni 2020:

Zesde noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden

In de 6e Noodverordening staan onder andere de openingen van horeca, musea, bioscopen, concertzalen en theaters (per 1 juni) met de daarbij horende maatregelen. 

30 mei 2020:

Waar is het druk in de gemeente

Naar de winkels, terras of lekker fietsen? Zo kan het weer, op gepaste afstand, met voldoende ruimte en als u gezond bent. Check daarom voordat u op pad gaat www.alphenaandenrijn.nl/waarishetdruk. 

29 mei 2020:

Terrassen vanaf 1 juni weer open

Maandag 1 juni gaan de terrassen weer open. Wethouder Van As bezocht de Julianastraat in Alphen aan den Rijn, waar horeca en winkeliers samenwerken om terrasbezoek met 1,5 meter afstand mogelijk te maken. 

Oproep: geniet, maar hou je aan de regels

Aankomend (pinkster)weekend verwacht de gemeente Alphen aan den Rijn grote drukte bij de recreatiegebieden rond de Zegerplas. Er zijn cirkels aangebracht op het grote veld van de dagcamping. 

28 mei 2020:

Burgemeester Spies: ”Dit weekend wordt het mooi weer. Zoek een ander plekje op als het ergens te druk wordt.”

Wekelijks neemt burgemeester Liesbeth Spies met Studio Alphen de laatste stand van zaken door in de coronacrisis. “De terrassen gaan 1 juni weer open. We rekenen op de flexibiliteit van horeca-ondernemers, omwonenden en terrasgasten, alleen samen zorgen we ervoor dat we weer kunnen genieten van een gezellig en veilig terrasbezoek." 

Archeon en Avifauna weer open

“Beide parken hebben afgelopen weken keihard gewerkt aan maatregelen waardoor ze weer veilig open kunnen. De bezoekers zijn weer welkom, “ zegt wethouder Kees van Velzen.

27 mei 2020:

Terrassen weer open vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 12.00 uur mag de horeca in aangepaste vorm weer open. Er geldt voor het terras buiten geen maximum aantal bezoekers. Wel moet iedereen aan een tafeltje zitten en geldt de 1.5 meter. Niet alle horecagelegenheden hebben op hun huidige terras de ruimte om aan deze 1,5 meter-eis te kunnen voldoen. Daarom mogen horecaondernemers onder bepaalde voorwaarden hun terras tijdelijk vergroten. Zo kunnen we weer naar het terras.

25 mei 2020:

Nieuwe kansen voor werkgevers

Onlangs was er in veel sectoren nog een tekort aan goede werknemers, nu stijgt de werkloosheid snel. Dit kan voordeel opleveren voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel.

22 mei 2020:

Burgemeester Spies: "Een groot compliment aan iedereen die meedeed aan de Ramadan."

Wekelijks neemt burgemeester Liesbeth Spies met Studio Alphen de laatste stand van zaken door in de coronacrisis. ‘De Ramadan was dit jaar anders dan anders. Het is heel rustig gebleven op straat. Ik wens iedereen een goed Suikerfeest toe, ook al moet dat dit jaar ook op een wat andere manier gevierd worden,’ aldus burgemeester Liesbeth Spies.

20 mei 2020:

Gemeente langer door met huidige partners sociaal domein

Het college heeft besloten om in ieder geval tot 1 juli 2021 met de huidige partners die hulp en ondersteuning leveren door te gaan. Op die manier blijft de huidige dienstverlening gewaarborgd

19 mei 2020:

Vanaf 1 juni de volgende stap in de Corona-aanpak

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Stimuleringsfonds ondernemerscollectieven

Het college stelt de gemeenteraad voor om 300.000 euro beschikbaar te stellen voor een Stimuleringsfonds. Met dit fonds wil de gemeente geld beschikbaar stellen voor initiatieven en projecten van ondernemerscollectieven in Alphen aan den Rijn. Het gaat om initiatieven en projecten met als doel de economische schade van het coronavirus te beperken en die ervoor zorgen dat ondernemers in de gemeente (een deel van) hun omzet ondanks de coronacrisis kunnen blijven genereren.

Sporten in de openbare ruimte

Het is voor iedereen weer mogelijk om buiten te sporten. Voor sportclubs die normaal binnen sporten is het ook mogelijk buiten te gaan sporten in de openbare ruimte. In eerste instantie wordt gebruik gemaakt van de bestaande sportvoorzieningen. Een boksclub kan bijvoorbeeld tijdelijk trainen op het terrein van een voetbalvereniging. Als dit niet mogelijk is mag er in de openbare ruimte gesport worden.

15 mei 2020:

Straatmarkeringen in centrum Alphen

Donderdag 14 en vrijdag 15 mei markeert de Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg met op de straat gespoten uitingen looproutes in het centrum van Alphen aan den Rijn. Deze looproutes wijzen bezoekers van het centrum erop dat zij zo veel mogelijk rechts moeten houden en 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar. De gemeente hoopt op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

14 mei 2020:

Burgemeester Spies: ‘Sportverenigingen maken goed gebruik van elkaars voorzieningen.’

In het wekelijkse interview met Studio Alphen vertelt burgemeester Spies over de samenwerking tussen de sportverenigingen: ‘Sportverenigingen maken goed gebruik van elkaars voorzieningen.’

12 mei 2020:

Vijfde noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden

De versoepelingen vanaf 11 mei zijn: scholen in basisonderwijs inclusief het speciaal (basis) onderwijs en kinderdagverblijven (inclusief gastouders) mogen open. Zwembaden, winkels, bibliotheken, natuurparken en pretparken kunnen weer bezoekers ontvangen. Dit alles onder voorwaarden van de 1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen. Ook wordt het uitoefenen van contactberoepen en het buiten sporten vanaf 19 jaar weer mogelijk.

9 mei 2020:

Extra aandacht voor opstartend schoolverkeer

Vanaf maandag 11 mei gaan onze kinderen weer naar school. Dat betekent extra opletten voor alle weggebruikers. En het aanleren van nieuwe gewoonten voor de kinderen en hun ouders/verzorgers.

8 mei 2020:

Parkeerterreinen in weekend gedeeltelijk afgesloten

Om grote drukte te voorkomen en te zorgen dat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden, worden komend weekend weer een aantal parkeerterreinen afgesloten rond het Bentwoud, Park Zeegersloot en Zaans Rietveld. 

Praatje aan de deur bij 80-plussers

Zo’n 120 vrijwilligers van het Rode Kruis, medewerkers van de gemeente en Tom in de buurt bellen donderdag en vrijdag aan bij bijna 3.000 tachtig-plussers in de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Terrassen mogen waar mogelijk ruimer opgesteld worden in gemeente Alphen

Waar mogelijk mogen terrassen ruimer opgesteld worden door horecagelegenheden. Dat kondigt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) aan in haar wekelijkse corona-interview met Studio Alphen.

6 mei 2020:

Iets meer ruimte, maar houd 1,5 meter afstand

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte.

Videoboodschap Kees van Velzen: Nu plannen maken

Ondernemers in de recreatiesector lopen flink inkomsten mis nu zij geen bezoekers mogen ontvangen. Wethouder Van Velzen roept hen op vooral niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar juist nu plannen te maken hoe zij de anderhalve meter-economie vorm kunnen geven. 

5 mei 2020:

Viering 5 mei

Het vieren van Bevrijdingsdag geeft ons een gevoel van saamhorigheid. Dit jaar ziet het vieren van Bevrijdingsdag er anders uit. Maar dat betekent niet dat we er geen mooie, gedenkwaardige dag van kunnen maken. Het gemeentebestuur roept iedereen op om thuis de vrijheid te vieren.

1 mei 2020:

Aanvragen steunfonds non-profitorganisaties

Vanaf heden kunnen non-profitorganisaties een aanvraag voor het gemeentelijke steunfonds indienen. Deze regeling is bedoeld voor non-profitorganisaties op het gebied van sport, cultuur en recreatie, en sociaal maatschappelijke organisaties die in financiële problemen komen door de coronacrisis. 

Dodenherdenking: Herdenk thuis voor de buis

Het gemeentebestuur brengt op maandag 4 mei, zoals elk jaar een eerbetoon bij de oorlogsmonumenten in alle kernen van onze gemeente. Verder roept het gemeentebestuur alle inwoners op om de oorlogsslachtoffers vanuit huis te herdenken. Waar de vlag normaal vanaf 18.00 uur halfstok gaat, gebeurt dit, dit jaar de hele dag.

Verbod op recreatief nachtverblijf opgeheven

De eerder genomen maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het Coronavirus te verkleinen worden stapsgewijs versoepeld. Het verbod op recreatief en toeristisch nachtverblijf wordt per 1 mei opgeheven.

Buitensport weer mogelijk voor de jeugd (videoboodschap Wethouder Schotanus)

Sinds 29 april mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding weer met elkaar buiten sporten. Jongeren van 13 t/m 18 jaar moeten tijdens buitensport 1,5 meter afstand van elkaar houden. Wethouder Schotanus ging bij de sportclubs langs.

30 april 2020:

Somber of gespannen?

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens.

Zaterdagmarkten weer uitgebreid

De zaterdagmarkten worden vanaf 2 mei weer uitgebreid met non-food kramen.

Sportvelden weer open voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar

Na ruim een maand mogen kinderen tot en met 18 jaar weer trainen bij hun sportvereniging. Het kabinet heeft de coronamaatregelen rondom sporten versoepeld.

Sportmaatregelen: Regels sport en fitness

Alle sport- en fitnessgelegenheden, of ruimtes waarin gesport kan worden moeten gesloten zijn tot voorlopig 1 september. Georganiseerde sportactiviteiten in de buitenlucht zijn toegestaan voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met ingang van 11 mei is buiten sporten in groepen voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden kan worden.

Vierde noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden

In de 4e Noodverordening zijn de landelijke wijzigingen over buiten sporten en bewegen voor jeugdigen (per 29 april jl.) en de openstellingen van het (speciaal) basisonderwijs en kinderopvang (per 11 mei 2020). Opgenomen. Ook wordt in de 4e Noodverordening wordt het bestaande verbod op recreatief nachtverblijf ingetrokken per 1 mei 2020 om 12.00 uur.

28 april 2020:

Dodenherdenking en viering 5 mei

Het vieren van Bevrijdingsdag geeft ons een gevoel van saamhorigheid. Ook vinden we het belangrijk te herdenken en stil te zijn bij Dodenherdenking. Dit jaar zien deze dagen er anders uit. Maar dat betekent niet dat we er geen mooie, gedenkwaardige dagen van kunnen maken met een beetje inzet van iedereen.

23 april 2020:

Burgemeester Spies: 'Met creatieve oplossingen weer naar school’

Wekelijks neemt burgemeester Liesbeth Spies met Studio Alphen de laatste stand van zaken door in de coronacrisis.

Werkgeversservicepunt Rijnvicus: juist nu ondernemers ondersteunen

Vanaf donderdag 23 april sluit het Werkgeversservicepunt van Rijnvicus bij de digitale koffiecorner aan. Dit is een initiatief van het Corona Informatiepunt. Juist nú is het cruciaal om lokale ondernemers laagdrempelig te ondersteunen en advies te geven over personeelsvraagstukken, zicht te krijgen op wat er leeft en verbindingen te creëren tussen ondernemers en het WSP.

21 april 2020:

Kabinet verlengt coronamaatregelen

Dinsdag 21 april heeft het kabinet de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken aangepast. Meer hierover is te lezen op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd.

Uitbreiding openingstijden Ecopark en tijdelijk inzamelpunt voor grof tuinafval aan de Genielaan

Vanaf woensdag 22 april worden de openingstijden van het Ecopark uitgebreid. Het Ecopark is dan van 07:00 – 17:00 uur open. Vanaf zaterdag 25 april is er tijdelijk een inzamelpunt voor grof tuinafval aan de Genielaan 1 (locatie Langeroode) geopend.

20 april 2020:

Houden we allen de maatregelen vol?

Onderzoek naar gedrag moet inzicht geven. We proberen al een tijdje met zijn allen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overheid roept ons op om vol te houden en bepaalde gedragsmaatregelen na te leven. Zoals vaker en langer je handen wassen, 1.5 meter afstand houden en niet op bezoek te gaan bij kwetsbare ouderen. Lukt dit? Hoe ervaren we dit? Op die vragen willen we graag antwoord. U kunt helpen.

17 april 2020:

Parkeerplekken uit voorzorg afgesloten

Om te voorkomen dat in de weekenden meer mensen samenkomen dan verantwoord is, sluit Gemeente Alphen aan den Rijn uit voorzorg de parkeerplaatsen bij Park Zegersloot en Bentwoud af.

15 april 2020:

Burgemeester Spies: ‘Chillen in grote groepen kan nu gewoon echt even niet’

In het wekelijkse interview met Studio Alphen doet burgemeester Spies een oproep speciaal aan jongeren. 'Chillen in grote groepen kan nu gewoon echt even niet'.

Telefoongesprek tussen de burgemeesters

In deze rare tijd houden de burgemeesters wel contact met elkaar. In de video is te zien waar ze het over hebben.

Leo Maat: 'We steunen culturele instellingen.'

Musea kunnen op dit moment geen bezoekers ontvangen. Daarom bevinden veel musea in Nederland zich in financieel zwaar weer. Om musea en andere culturele instellingen in gemeente Alphen aan den Rijn een helpende hand te bieden, komt de gemeente met een Steunfonds. 'Het komt goed', aldus wethouder Leo Maat.

14 april 2020:

Ecopark: betalen bepaalde afvalstromen tot nader order uitgesteld

Op dit moment is het erg druk op het Ecopark. Om ervoor te zorgen dat de situatie qua gezondheid en verkeer veilig blijft voor zowel bezoekers als medewerkers, probeert de gemeente het aantal bezoekers zoveel mogelijk te beperken. Daarom is de ingangsdatum voor het betalen van bepaalde soorten afval op het Ecopark tot nader order uitgesteld.

10 april 2020:

Onze gebiedsadviseurs zijn er voor u

Onze gebiedsadviseurs vertellen u wat ze in deze bijzondere periode voor u kunnen betekenen.

Bloemengroet

Vandaag overhandigde wethouder Han de Jager bloemen aan een bewoner van het woonzorgcomplex voor senioren Anton Constandse in Alphen aan den Rijn.

9 april 2020:

Pasen viert u thuis

Vier Pasen dit jaar enkel met uw eigen gezin of huisgenoten. Nodig hooguit 3 personen uit, maar houd altijd 1,5 meter afstand. Een ommetje maken, een frisse neus halen, hardlopen of fietsen met het mooie weer tijdens het paasweekend kan natuurlijk. Maar doe dit alleen en vermijd drukke plekken.

Steun de Boskoopse kweker

Wethouder Van Velzen roept u op om onze Boskoopse kwekers te steunen en (uiteraard met inachtneming van de maatregelen in verband met corona) een paar lokaal gekweekte planten te halen bij het tuincentrum om uw tuin op te vrolijken.

Burgemeester Spies: 'Er kan heel veel wél, verpest het niet'

Wekelijks neemt burgemeester Liesbeth Spies met Studio Alphen de laatste stand van zaken door in de coronacrisis.

Foodwinkels open eerste paasdag en zaterdagmarkten

Op eerste paasdag 2020 mag de detailhandel die zich richt op levensmiddelen zoals supermarkten, bakkers, slagers, groente- en fruitwinkels in de gemeente Alphen aan den Rijn van 12.00 – 22.00 uur eenmalig open.

8 april 2020:

Uitstel aanbesteding sociaal domein

De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook de inwoners die rekenen op hulp en ondersteuning en de partnerorganisaties van de gemeente in het sociaal domein die dat leveren. Voor inwoners is het prettig dat hun ondersteuning en hulp in deze onzekere tijden zo min mogelijk verandert.

Drukte op Ecopark De Limes

Door de coronavirusmaatregelen is de dienstverlening op het Ecopark De Limes aangepast.

Volg de gemeenteraad online

De gemeenteraad vergadert tijdelijk digitaal vanwege het coronavirus.

College verlengt hulp aan Voedselbank

Het college verzoekt de Voedselbank Alphen aan den Rijn om voor extra geld een beroep te doen op het calamiteitenfonds van Voedselbank Nederland.

7 april 2020:

Aanvraag Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Vanaf heden kunnen ondernemers de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen. Deze regeling is bedoeld voor zzp'ers en zelfstandig ondernemers die in financiële problemen komen door de coronacrisis.

Fysieke hoorzitting van Commissie Bezwaarschriften en Externe Adviseurs gaan niet door

In verband met landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, annuleren zowel de commissie bezwaarschriften als de extern adviseurs van gemeente Alphen aan den Rijn alle fysieke hoorzittingen.

6 april 2020:

Ook vandaag loeien de sirenes

Sommige zaken gaan ook in deze tijd van corona door als altijd. Vandaag om 12.00 uur is de reguliere sirene test, dus schrik er niet van.

3 april 2020:

Recreatief nachtverblijven en gemeenschappelijk sanitair verboden

De ‘3e noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden’ is uitgebreid met twee aanvullingen. Op dit moment geldt een verbod op recreatief en toeristisch nachtverblijf. Ook is het openhouden van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen verboden.

Blijf zoveel mogelijk thuis, ook met mooi weer

Het eerste lenteweekend komt eraan, toch blijft de dringende oproep: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor boodschappen of om een frisse neus te halen, maar niet om te recreëren. Vanwege het verwachte mooie weer dit weekend en mogelijke drukte sluit Gemeente Alphen aan den Rijn uit voorzorg de parkeerplaatsen bij Park Zegersloot en Bentwoud af. 

Steunfonds voor non-profit organisaties

Organisaties die afhankelijk zijn van subsidie of ondersteuning van de gemeente en als gevolg van de Coronacrisis inkomsten zien wegvallen, kunnen een beroep op dit steunfonds doen.  

1 april 2020:

Aanvulling 3e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden (pdf)

Een verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf. Een verbod om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. De sanitaire voorzieningen bij de Zegerplas en bij de jachthaven in het Rijnhavengebied zijn daarom gesloten.

Burgemeester spreekt medeleven uit naar nabestaanden

In een interview met Studio Alphen heeft burgemeester Liesbeth Spies (CDA) voor het eerst gereageerd op de dood van een inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn door het coronavirus. 

Bereikbaarheid en dienstverlening gemeente rond de feestdagen

De gemeente is gesloten op Goede Vrijdag, 2e Paasdag, Koningsdag en 5 mei. Kijk voor de gewijzigde afvalophaaldagen op de afvalkalender.

Videoboodschap Leo Maat: Cultuur leeft altijd door

Ook de cultuursector heeft het zwaar. Maar: "cultuur leeft altijd door. Ook nu zien we mooie initiatieven", aldus wethouder Leo Maat.

Kabinet verlengt maatregelen in de aanpak van het coronavirus t/m 28 april 2020

Alle bestaande maatregelen blijven van kracht t/m 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Alleen samen krijgen we corona onder controle, dus draag bij en houd je aan de maatregelen. Blijf zoveel mogelijk thuis, ga alleen boodschappen doen en volg de instructies van de winkel waar je bent, laat je favoriete eten thuisbezorgen en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Voor het aanstaande Paasweekeinde/meivakantie is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Er kunnen boetes worden opgelegd als mensen zich niet aan de maatregelen houden en bijvoorbeeld onvoldoende afstand houden of zich in groepen op straat begeven. Gemeente Alphen aan den Rijn volgt deze landelijke richtlijnen. Deze vindt u op www.rijksoverheid.nl

31 maart 2020:

Burgerzaken op zaterdag gesloten

Vanwege de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werkt Burgerzaken op dit moment alleen op afspraak.

Hulp nodig, of juist iets doen voor een ander?

Op de coronanieuws-pagina op AllesinAlphen.nl vindt u een overzicht van (bewoners)initiatieven en berichtgeving van maatschappelijke organisaties in onze gemeente.

Videoboodschap Gerard van As: Steun Lokale ondernemers

Wethouder Gerard van As roept alle inwoners op om lokale ondernemers te steunen en vooral gebruik te maken van de creatieve oplossingen die zij hebben bedacht om hun zaak draaiende te houden.

28 maart 2020:

Videoboodschap Kees van Velzen: 'De kwekerijsector heeft het zwaar'

Ook de kwekerijsector heeft het zwaar. Wethouder Van Velzen steekt de kwekers met onderstaande vlog een hart onder de riem.

27 maart 2020:

Burgemeester Spies: Op dit moment genoeg ziekenhuiscapaciteit en IC-bedden in onze regios (Studio Alphen)

Het aantal ziekenhuisopnames in de provincie Zuid-Holland loopt relatief snel op ten opzichte van andere provincies in Nederland. Er is volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) nog geen reden tot paniek.

26 maart 2020:

Derde noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden (pdf)

De voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, burgemeester Lenferink, heeft vandaag de 3e noodverordening COVID-19 ondertekend. Met deze verordening wordt uitvoering gegeven aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die afgelopen dagen door het kabinet zijn afgekondigd. De 2e noodverordening komt bij deze te vervallen.

Ecopark: ruimere openingstijden, betalen uitgesteld

De ingangsdatum voor het betalen van bepaalde soorten afval op het Ecopark is verschoven naar 1 mei 2020. Verder is het Ecopark vanaf 30 maart tijdelijk ook open op maandagen van 8.00 tot 16.00 uur.

Videoboodschap wethouder Han de Jager: 'Zie om naar elkaar'

Wethouder Han de Jager roept op om aandacht te hebben voor de mensen die alleen zijn in deze periode, en bij het belangrijke werk dat onze zorgmedewerkers voor ons allemaal doen.

25 maart 2020:

Wijziging zaterdagmarkten 28 maart en 4 april 2020 

Op deze markten zijn dan alleen de food-ondernemers aanwezig, omdat food tot de eerste levensbehoeften behoort. De kramen staan verspreid over de markt opgesteld. 

Klanten Voedselbank geholpen tijdens coronacrisis

Tot 6 april krijgen de 200 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank wekelijks een financiële bijdrage, om zo toch boodschappen te kunnen blijven doen nu de voedselbank gesloten is.

Videoboodschap van burgemeester Liesbeth Spies

Burgemeester Liesbeth Spies roept op om samen de schouders eronder te zetten. "Houdt u zich aan de maatregelen, dan hoeven we niet nog ingrijpendere keuzes met elkaar te maken."

24 maart 2020:

Aangepaste dienstverlening afvalbrengstation Ecopark De Limes

Het Ecopark blijft open. Het is erg druk, dus kom zoveel mogelijk in de daluren 's ochtends en niet op zaterdag. Het afvalbrengstation is voorlopig weer op maandag open. Er kan ook een afspraak gemaakt worden voor het laten ophalen van grofvuil.

Verpleeghuizen en verzorgingstehuizen nemen maatregelen

De Verpleeghuizen en verzorgingstehuizen in de regio nemen maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. De instellingen zijn voorlopig gesloten en lassen hun activiteiten af.

Spreekuur De Binnenvest (opvang dak- en thuislozen) vervalt

Het spreekuur van De Binnenvest in Alphen aan den Rijn is tijdelijk komen te vervallen in verband met het coronavirus.

Aangescherpte maatregelen Corona (Rijksoverheid)

Maandag 23 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Als gemeente volgen wij de landelijke maatregelen. Deze hebben ook effect op de dienstverlening van de gemeente.

19 maart 2020:

Open brief aan de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn

De burgemeester en fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn richten zich in een open brief tot alle inwoners.

Maatregelen voor ondernemers in Alphen aan den Rijn

Het coronavirus heeft enorme impact op ondernemers. Deze bijzondere crisis moeten we met elkaar aanpakken en daarom neemt de gemeente Alphen aan den Rijn extra maatregelen, in aanvulling op het landelijke pakket van de regering.

Gemeenteraad

Raadsactiviteiten zijn tot en met 6 april geannuleerd met uitzondering van de raadsvergadering van 26 maart. 

Brief aan onze kinderen

Burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Elmehdi Sassa steken alle kinderen uit de gemeente Alphen aan den Rijn een hart onder de riem in deze vreemde tijd.

18 maart 2020:

Hoorzittingen van Commissie Bezwaarschriften en Extern Adviseurs gaan niet door

In verband met landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, en in lijn met de werkwijze van Rechtbanken, annuleren zowel de Commissie Bezwaarschriften als de Extern Adviseurs van de Gemeente Alphen aan den Rijn alle hoorzittingen die niet
als urgent worden beschouwd. Onder urgent wordt bijvoorbeeld verstaan: urgentieverklaring huisvesting en noodzakelijke voorziening voor 1e levensbehoefte. Voor de behandeling van urgentiezaken kunnen alternatieve communicatiemiddelen worden ingezet.

Tweede noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden

De voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden heeft op basis van de aanvullende maatregelen van het ministerie maandagavond 16 maart met instemming van alle burgemeesters binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden een tweede noodverordening vastgesteld. Deze noodverordening is gebaseerd op een landelijk afgesproken model. Hierdoor gelden in het hele land eenduidige regels. Deze nieuwe noodverordening geeft de voorzitter van de Veiligheidsregio een instrument om ervoor te zorgen dat iedereen de afspraken naleeft.

17 maart 2020:

Aangepast dienstverlening

De landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus hebben ook effect op de dienstverlening van Gemeente Alphen aan den Rijn.

16 maart 2020:

Burgemeester Spies: “Deze situatie noopt tot samenwerking’’

Het kabinet heeft op 15 maart 2020 aanvullende maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen. De impact van deze maatregelen is groot. Kinderen gaan de komende drie weken niet naar school en onder andere horecaondernemers, sport- en fitnessclubs moeten de deuren sluiten – en bovendien wordt gevraagd fysiek afstand van elkaar te houden. Deze maatregelen raken iedereen in onze gemeente.

15 maart 2020:

Reactie Burgemeester Spies op landelijk maatregelen

Burgemeester Spies: “Kijk naar elkaar om”. Het kabinet heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de scholen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs, kinderopvangcentra, eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs sluiten tot en met maandag 6 april om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen.

14 maart 2020:

Noodverordening Hollands Midden

Lees verder »

In alle gemeenten van de regio Hollands Midden geldt dat er nergens op één locatie meer dan 100 personen tegelijk aanwezig mogen zijn. Dit geldt voor alle locaties behalve scholen en stations. Het een en ander is vastgelegd in een noodverordening die is vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden sluit hiermee aan bij de oproep van de minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins, om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De noodverordening gaat in op zaterdag 14 maart om 20.00 uur en is van kracht tot en met 31 maart 2020.

De maatregel dat niet meer dan 100 personen tegelijk ergens aanwezig mogen zijn, geldt niet voor:

  • scholen in het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
  • kinderopvang
  • locaties en gebouwen bestemd voor het openbaar vervoer
  • locaties en gebouwen bestemd voor de publieke gezondheidszorg
  • reguliere activiteiten in bedrijven en instellingen voor zover het gaat om de mensen die er werken.

De voorzitter kan in een later stadium nog groepen, locaties en activiteiten uitsluiten van het verbod. Er komen nog dagelijks besmettingen van inwoners met het Covid-19 virus bij.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden Henri Lenferink: “Dit overkomt ons. We gaan ervan uit dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zelf volgens deze lijn handelen. Grote groepen die bij elkaar komen vergroten de kans op besmetting en dat willen we voorkomen. De noodverordening is er om in redelijkheid te kunnen optreden wanneer mensen zich onverhoopt niet aan de gedragslijn houden.

13 maart 2020:

Coronavirus: evenementen afgelast

Burgemeester Liesbeth Spies roept inwoners op om de maatregelen van het kabinet op te volgen.

Zaterdagmarkten gaan toch door

Om iedereen ruim de gelegenheid te bieden de dagelijkse boodschappen te doen, gaan de markten door. Dit geldt zowel voor de zaterdagmarkten als voor de weekmarkten in de hele gemeente Alphen aan den Rijn.

Geen zaterdagmarkten

Alle zaterdagmarkten in de gehele gemeente Alphen aan den Rijn gaan NIET door.

De markten op weekdagen gaan wel door. Dit onderscheid wordt gemaakt vanwege de grootte van de markten en de aantallen bezoekers. Op zaterdagen liggen die boven 100 bezoekers.

Deze maatregelen gelden tot en met 31 maart 2020.

12 maart 2020:

Aanvullende maatregelen

Het kabinet heeft vanmiddag extra maatregelen bekend gemaakt. Als gemeente volgen wij deze landelijke richtlijnen. De maatregelen gelden tot en met 31 maart 2020. Deze vindt u op de www.rijksoverheid.nl.

Organisatoren zijn zelf verantwoordelijk voor het afzeggen van hun evenement en de communicatie daarover naar deelnemers en bezoekers.

Gemeente Alphen aan den Rijn organiseert de volgende evenementen, die op dit moment niet door gaan:

  • 13 maart Uitreiking Vrijwilligersprijs (wordt uitgesteld)
  • 14 maart Landelijke Opschoondag (wordt uitgesteld)
  • 18 maart Nationale Boomfeestdag (wordt uitgesteld)

2 maart 2020:

Eerste besmetting coronavirus in Alphen aan den Rijn

Op 2 maart 2020 is bij een inwoner van Alphen aan den Rijn een besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld.