Kinderburgemeester, kinderwethouders en kinderraad

kinderburgemeester-SafaeSinds 2019 heeft Alphen aan den Rijn een kinderburgemeester, kinderwethouders én een kinderraad. Doel van deze functies is de betrokkenheid van kinderen bij het bestuur en de politiek van de gemeente te bevorderen. Kinderen kunnen hierbij aangeven wat zij belangrijk vinden voor de gemeente.

De verkiezing wordt ieder jaar tussen begin mei en eind juni georganiseerd. Alle kinderen in groep 7 kunnen meedoen. De ambtsperiode is 1 jaar. 

Safae is onze kinderburgemeester voor het jaar 2021-2022. Bekijk de 'Wall-of-fame' met alle kinderen die dit jaar gekozen zijn.

Serieuze zaken

Het ambt van kinderburgemeester is bijzonder leuk, maar het is ook een serieuze aangelegenheid. Als kinderburgemeester:

  • ben je bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Vaak doe je dit samen met de burgemeester van Alphen aan den Rijn. Bij andere gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon.
  • word je ondersteund door kinderwethouders. De kinderwethouders krijgen ook een aantal van deze taken en adviseren de kinderraad.
  • ben je ook voorzitter van de kinderraad. De kinderraad vergadert 4 keer per jaar en geeft dan hun mening over alles wat hen bezighoudt. De kinderraad heeft een budget van €10.000 om in te zetten in projecten die zij belangrijk vinden. Besluiten van de kinderraad hoeven niet nog een keer langs de gemeenteraad.
  • krijg je hulp van de burgemeester en de ambtenaren van de gemeente. Het werk als kinderburgemeester mag nooit ten koste gaan van school, sport of andere dingen. Dat gaan we samen met jou en je ouders goed regelen.

Vraag of verzoek

Heb je een vraag of verzoek aan de kinderburgemeester, de kinderwethouders of de kinderraad? Stuur een e-mail naar kinderburgemeester@alphenaandenrijn.nl. We nemen snel contact met je op.

Of volg ons op Instagram of Facebook.

Persfoto's

Deze foto's zijn rechtenvrij maar vermeld bij gebruik wel de fotograaf: Hans Doderer.

Eerste kinderburgemeester, kinderwethouders en kinderraad van Alphen aan den Rijn

Op 20 november 2019 werd Elmehdi gekozen als eerste kinderburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn.  Door de coronamaatregelen is Elmehdi anderhalf jaar kinderburgemeester is geweest: tot 1 juli 2021. Dat geldt ook voor de kinderwethouders en de kinderraad.

kinderraadSamen hebben zij o.a. de volgende resultaten behaald:

  • bingo voor senioren
  • speciale buitensportactie in de natuur
  • Alphen Got Talent
  • bushokjes met groene daken
  • zelfgemaakte bordjes bij vuilniscontainers zodat er geen afval meer naast gezet wordt.