Kinderraad

Kinderen en jongeren hebben een eigen blik op zaken. Als gemeente is het belangrijk om meningen en (nieuwe) ideeën van de kinderen mee te nemen in de beleidsvoering. Op woensdag 20 november 2019 is de kinderraad, samen met de kinderburgemeester en 5 kinderwethouders, geïnstalleerd door burgemeester Liesbeth Spies.

De kinderraad 2020

De kinderraad 2020

Wat doet de kinderraad precies?

De kinderraad van Alphen aan den Rijn komt 4 keer per jaar bij elkaar en staat onder voorzitterschap van de Kinderburgemeester. Natuurlijk worden ze daarbij geholpen door ambtenaren van de gemeente.

De kinderen praten over thema’s die ze zelf belangrijk vinden en uitkiezen. Daarvoor nodigen ze experts uit en kunnen ze de gemeente adviseren om dingen anders te doen. De kinderraad heeft een budget van €10.000 om in te zetten in projecten die zij belangrijk vinden. Besluiten van de kinderraad hoeven niet nog een keer langs de gemeenteraad.

Hoe is de kinderraad gekozen?

Alle scholen hebben een brief gekregen van Burgemeester Spies. Een kind in de kinderraad vertegenwoordigt zijn of haar school. En de school mag zelf kiezen welk kind dat is. Kinderen in de kinderraad zitten in groep 7. Omdat een raad van 52 kinderen erg groot is, is er besloten om te splitsen: in 2020 zit de de ene helft van de scholen in de kinderraad, in 2021 de andere helft.

Heeft u een aanvraag of verzoek voor de kinderraad? Gebruik hiervoor het contactformulier.