Ook uw VvE verduurzamen?

Een duurzame woning betekent een lagere energierekening en meer wooncomfort. Bovendien is een lager energieverbruik beter voor het milieu. Om VvE’s te helpen te verduurzamen biedt het VvE Duurzaamheidsloket in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn een energiescan aan.

Ook uw VvE verduurzamen? Hieronder leest u hoe VvE Bonairestraat met de energiescan achterstallig onderhoud combineert met duurzaamheid. 

De appartementen aan de Bonairestraat in Alphen aan den Rijn zijn in 1983 gebouwd. Penningmeester Ella van der Zon: “Er zijn de laatste tijd wat lekkages geweest, de kozijnen worden hier en daar slecht, het hout moet nodig worden geverfd en de houten rabatdelen op de gevel worden slecht en vragen heel veel onderhoud. Kortom, tijd voor een make-over. We willen dit allemaal goed aanpakken en tegelijkertijd verduurzamen. Omdat we hiervoor niet genoeg geld in kas hebben, willen we gebruikmaken van een lening van het Nationaal Warmtefonds, een stimuleringslening van de gemeente en diverse subsidies. Dan kunnen we gelijk alles aanpakken.” 

Energiescan 

De eerste stap was het laten uitvoeren van een energiescan door het VvE Duurzaamheidsloket. Hierbij bracht de energieadviseur de benodigde maatregelen voor het onderhoud en de mogelijkheden voor energiebesparing in kaart. Ella: “Dit heeft een uitgebreid rapport opgeleverd. De houten rabatdelen worden vervangen door onderhoudsarm materiaal met daaronder isolatiemateriaal. De kozijnen en deuren worden vervangen door kunststof met HR++ glas. Hierdoor besparen we op de energiekosten. Door daarnaast de servicekosten te verhogen, kunnen we de leningen in 20 jaar aflossen. Ook willen we het dak vernieuwen, isoleren en voorzien van zonnepanelen. Dat is nog niet onmiddellijk nodig, maar wel een grote wens.”  

Alle neuzen dezelfde kant op 

Vanwege de coronacrisis was het verboden om met alle bewoners in één ruimte te overleggen. Ella: “Daarom heb ik samen met Caroline, de voorzitter van onze VvE, individuele gesprekken gevoerd met alle bewoners. Met als resultaat dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Tussentijds is er een informatieavond gehouden met de architect, de aannemer en het warmtefonds, waarbij iedereen gelukkig wél aanwezig kon zijn. We zitten inmiddels middenin de procedure. Kortom, het is een hele klus en vergt veel tijd en geduld. We rekenen op een positief antwoord van alle instanties en staan te popelen om aan de slag te gaan.”  

Benieuwd hoe uw VvE kan verduurzamen? 

Wilt u als VvE ook aan de slag met de verduurzaming van uw appartementencomplex? Het VvE Duurzaamheidsloket helpt VvE’s in de gemeente Alphen aan den Rijn bij alle stappen van verduurzaming en kijkt welke mogelijkheden er zijn voor leningen en subsidies, zoals de Rijkssubsidie voor VvE’s. Om u direct aan te melden voor een gratis intakegesprek voor een energiescan kunt u het formulier invullen op: https://vveduurzaamheidsloket.nl/intake-gesprek-met-uw-vve/. Kijk voor meer informatie over de stimuleringslening van Gemeente Alphen aan den Rijn op www.alphenaandenrijn.nl/duurzaamheid

Fotobijschrift: Ella van der Zon (links) en Caroline Gonesh.