57 leerlingen Ashram College opgeleid tot energiemaatje

Het is zo ver. Na drie maandagen cursus kunnen 57 leerlingen van het Ashram College op pad als energiemaatje.

Op maandag 30 november ontvingen zij daarvoor hun (digitale) certificaat van wethouder Erik van Zuylen. Als energiemaatje geven zij buren, vrienden en familie een energieadvies aan huis. Met dat advies helpen zij hen bij energiebesparing in huis. “Ik ben trots op dat er weer een nieuwe groep leerlingen is opgeleid als energiemaatje. De jeugd van nu zal straks het verschil moeten maken op weg naar een duurzame samenleving”, aldus wethouder Erik van Zuylen.

Het energieadvies

De leerlingen leerden tijdens de opleiding over duurzaamheid en energiebesparing. Ook leerden ze wat ze zélf in hun huis kunnen doen om energiezuiniger te leven. Het energieadvies voor buren, vrienden en familie is vooral gericht op gedragsmaatregelen. Ze geven bijvoorbeeld tips over het lager zetten van de verwarming en in het vervangen van gloei- naar Led-lampen. Ook aan zogeheten ‘kleine maatregelen’, zoals tochtstrips, besteden de maatjes aandacht. Deze vergen voor mensen bijna geen investering. 

Sparen voor duurzaamheid op school

Met deze adviezen verdienen de maatjes geld voor duurzaamheid op school. Bewoners die enthousiast zijn, verwijzen ze door naar de energiecoaches van Energiek Alphen.

Wilt u zelf ook aan de slag in uw woning?

Kijk dan eens op www.alphenaandenrijn.nl/duurzaamheid

Dit project is een samenwerking tussen Gemeente Alphen aan den Rijn en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). ODMH verzorgde de opleiding in opdracht van de gemeente.