Alphen aan den Rijn is European City of Sports 2021

Het komende jaar mag Alphen aan den Rijn zich European City of Sports noemen. ACES Europe benoemt ieder jaar een paar steden in Europa tot sportstad.

Dave en wethouder Gert-JanDe auditcommissie prees de gemeente als goed voorbeeld op het gebied van sport en bewegen voor iedereen, als route naar een gezonde samenleving. 

Waardering

Wethouder Gert-Jan Schotanus: “Het feit dat wij deze titel hebben ontvangen betekent enorme waardering voor het vele werk van alle vrijwilligers, professionals en de gemeente. We werken al jarenlang intensief aan het verbeteren van de faciliteiten en omstandigheden waarin onze inwoners kunnen sporten en bewegen. Deze titel is een grote stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan en samen nog meer te bereiken met sport.” 

De kracht van sport en bewegen

Als gemeente geloven wij in de kracht van sport en bewegen als ‘Haarlemmerolie’; een middel tegen allerlei kwalen, dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Het past binnen de focus op preventie: Vitale mensen zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger. Daarnaast wordt in een fitte samenleving de gezondheidszorg minder belast, zijn de zorgkosten lager en is er minder ziekteverzuim. De titel van European City of Sports 2021 sluit goed aan bij deze ambities. 

Wat betekent deze titel

Het verkrijgen van de titel geeft een extra impuls aan de aandacht voor sport en bewegen als middel voor een vitale, gelukkige samenleving. Het zet onze reeds ingezette actieplan om meer (inter-)nationale sportevenementen en sport gerelateerde bijeenkomsten aan te trekken kracht bij.

Bidbook

In een bidbook, ingediend bij ACES Europe, onderbouwt de gemeente Alphen aan den Rijn de kandidatuur voor de titel European City of Sports. Tijdens een digitaal werkbezoek in de raadszaal beoordeelde een internationale commissie de inzending van onze gemeente. Daarbij waren onder anderen burgemeester Spies, wethouder Schotanus en vertegenwoordigers van Alphense sportinitiatieven aanwezig: Dave Hogenboom, initiatiefnemer calisthenicspark Zegerslot (op de foto links) en Pedro Overmeer van zwembad De Hazelaar. De auditcommissie oordeelde na afloop dat de gemeente “sportbeleid heeft ontwikkeld dat een voorbeeld is voor anderen. Met goede sportfaciliteiten, programma’s en activiteiten.”