Eerste containeradoptant in gemeente Alphen aan den Rijn

Op maandag 7 december heeft Erik van Zuylen, wethouder afval, de sleutel van de afvalcontainers bij de rotonde Amerikalaan/Evenaar in Alphen aan den Rijn overhandigd aan Robbert Bouman, de eerste containeradoptant in onze gemeente.

Een containeradoptant is een betrokken inwoner die op vrijwillige basis de containerplaats in zijn wijk wil schoonhouden. Erik van Zuylen: “Ik juich dit initiatief in onze gemeente van harte toe en hoop dat nog veel meer inwoners zich gaan aanmelden als containeradoptant. ContaineradoptantEen schone buurt begint met een betrokken buurt. Samen maken we het verschil.”

Inwoners kunnen zelf of samen met buurtgenoten een containerplaats adopteren. Zij houden de containers en/of prullenbakken schoon, duwen afval dat vast zit in de container door, houden de locatie schoon met een bezem en maken een melding als er iets aan de hand is (container stuk/vol, grofvuil naast container). Zij ontvangen hiervoor van de gemeente een containersleutel, een afvalgrijper, werkhandschoenen, een bezem en een stoffer en blik. Ook krijgen containeradoptanten een telefoonnummer waarmee ze met voorrang een melding kunnen maken. Containeradoptanten worden begeleid door de Schone Buurt Coaches van de gemeente.

Samen verantwoordelijk

Veel inwoners hechten waarde aan een schone buurt en willen daar ook tijd in steken. Zo ook containeradoptant Robbert Bouman. “Inwoners en de gemeente zijn samen verantwoordelijk voor een schone openbare ruimte. We doen dit echt met elkaar. Vanuit deze overtuiging heb ik me aangemeld als containeradoptant.” Inwoners vinden het daarnaast ook leuk om dit soort activiteiten samen met andere buurtbewoners te doen. Het versterkt het buurtgevoel en de sociale cohesie. Robbert Bouman: “Samen met een groeiende groep vrijwilligers ruimen we al één ochtend in de maand zwerfafval op. Dat doen we ook met hulp van de gemeente. Gezellig en nuttig”.

Succesvol in andere steden

In verschillende steden, waaronder Rotterdam en Den Haag, is dit concept al een groot succes. De containerlocaties die inwoners adopteren blijven schoner en er wordt minder afval bijgeplaatst. Dit heeft een goede invloed op de leefbaarheid in de buurt. 

Sticker: deze container is geadopteerd

Als in de gemeente Alphen aan den Rijn een containerlocatie wordt geadopteerd, komt er een sticker op de containers met de boodschap: deze container is geadopteerd door een buurtbewoner. Als de adoptant daar toestemming voor geeft, komt op de sticker ook de naam en eventueel een foto van de adoptant te staan. Buurtbewoners weten dan wie er voor een schone leefomgeving rondom de containers zorgt. De verwachting is dat dit een positieve invloed heeft op hun eigen gedrag.

Word ook containeradoptant

De gemeente heeft al een aantal inwoners kunnen enthousiasmeren om containeradoptant te worden, maar is nog op zoek naar meer vrijwilligers. Inwoners die zich ook willen aanmelden om een containerlocatie te adopteren kunnen zich aanmelden via alphenaandenrijn.nl/containeradopteren. Een Schone Buurt Coach neemt dan contact op.