‘Geef de glimlach door’

In het kader van de campagne #aandachtvoorelkaar delen we elke week een verhaal van iemand die geraakt wordt door corona. Dit keer het verhaal van Het Bloemenvrouwtje.

Her en der duiken ze op in Alphen aan den Rijn en in veertig andere steden in Nederland: vrolijke, gehaakte vergeet-mij-nietjes, met een briefje eraan. Het briefje leidt ons naar Wendy Mak in Utrecht, alias Het Bloemenvrouwtje. Tijdens de eerste lockdown startte zij dit initiatief Bloemenvrouwtjeom contact te houden met haar vader in het verzorgingshuis. Inmiddels vindt haar idee navolging in heel Nederland en zijn er honderden kaartjes naar eenzame ouderen verstuurd. Hoe het werkt? Wendy vertelt het ons graag!  

“Mijn lieve, oude papa woonde al drie jaar in een zorginstelling en mijn moeder kwam daar iedere dag. Het was al verdrietig dat mijn ouders na een huwelijk van vijftig jaar uit elkaar werden gehaald, maar toen kwam COVID. Het verzorgingshuis ging op slot en de enige manier waarop we hem nog konden bereiken, was via de brievenbus. 

Vergeet-mij-nietje

“Omdat ik altijd al een fervent haakster ben geweest, bedacht ik het volgende idee. Ik hing overal in mijn woonplaats gehaakte vergeet-mij-nietjes op, en op het begeleidende briefje vroeg ik of de vinder een kaartje wilde sturen aan iemand die eenzaam was. Wanneer zij dan contact met mij opnamen, gaf ik het adres van mijn vader. Helaas kwam hij op 13 april te overlijden, en toen pas zag ik dat zijn kamer helemaal vol hing met kaartjes van wildvreemde mensen. Dat was zo hartverwarmend, dat ik het idee een paar weken later weer oppakte. Want hoeveel papa’s en mama’s, hoeveel opa’s en oma’s zitten er niet in zo’n zelfde situatie?”

Kettingreactie

“Wat begon als een klein vonkje, is uitgemond in een heuse kettingreactie. In mijn eigen vriendenkring begonnen steeds meer mensen te haken, omdat ze toch niet de deur uit konden. Anderen melden zich aan om de bloemetjes op te hangen tijdens hun dagelijkse wandeling met de hond. Het initiatief werd opgepakt via social media en langzamerhand ontstaat er een heel netwerk van haaksters en hangers.” 

Warme hart

“Mensen mogen nu een adres aan mij opgeven, al verbind ik daar twee voorwaarden aan: de ontvanger zelf of een familielid moet eerst toestemming geven en de ontvanger moet verblijven in een beschermde woonomgeving, omdat ik geen privéadressen wil delen. Tot nu toe lopen alle acties via mij, omdat ik wil dat de intentie zuiver blijft. Het gaat mij om de glimlach die het bloemetje bezorgt aan de vinder, en dat die glimlach met een warm hart wordt doorgegeven aan iemand die ‘m nodig heeft.”

Wil jij je aanmelden als haakster, hanger of wellicht allebei? Of ken je eenzame mensen die zouden opfleuren van een kaartje? Stuur een mail naar bloemenvrouwtje2020@gmail.com of vind haar op Facebook (Bloemenvrouwtje) of Instagram (bloemen_vrouwtje).