‘Mijn kappershart wil werken, juist nu’

In het kader van de campagne #aandachtvoorelkaar delen we elke week een verhaal van iemand die geraakt wordt door corona. Dit keer het verhaal van Petra, over de stilte in haar kapperszaak deze kerst.

In het voorjaar was de kapsalon van Petra Kuipers negen weken dicht vanwege de coronacrisis. Net nu ze weer een buffer aan het opbouwen was, kreeg ze de klap van een tweede lockdown. Deze kwam toch nog als een verrassing, want als ondernemer hoopte Petra in deze traditionele topmaand een flinke inhaalslag te maken. De salon was er klaar voor, de kerstverlichting straalde en de sfeer was gezellig en uitnodigend. Helaas, Petra blijft positief, maar de teleurstelling is groot. 

“In onze branche kijken we allemaal uit naar de decembermaand. Er heerst altijd een bijzondere sfeer en mensen verheugen zich op alle feestjes die zij in het vooruitzicht hebben. We werken ons dan een slag in de rondte, maar het is zo leuk om onze klanten een goed gevoel te geven. In de afgelopen weken zagen we al dat de coronacijfers de verkeerde kant op gingen, maar dat we weer op stel een sprong met een lockdown werden geconfronteerd, heeft me toch overdonderd. Die maandag hebben we alles uit onze handen laten vallen om nog zoveel mogelijk klanten te helpen, en daarna werd het stil. Een onwerkelijk gevoel. Ik begrijp dat het virus zich niet laat dwingen, maar in deze periode komt het ontzettend ongelukkig uit. Mijn kappershart wil aan het werk zijn, juist nu.

We zijn nu bezig om kleurpakketten samen te stellen, zodat mensen thuis hun haar kunnen verven en verzorgen. Daar is gelukkig veel vraag naar, en dat geldt ook voor onze cadeaubonnen die we met liefde thuis bezorgen. En toch, je merkt dat mensen helemaal niet zo bezig zijn met hun uiterlijk, want waarvoor zou je je mooi maken? Er zijn geen borrels of diners en iedereen blijft thuis in een klein gezelschap. Bovendien blijkt uit de branchecijfers dat sommige mensen nog steeds angstig zijn om naar de kapper te gaan en hun afspraken langer uitstellen. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe dat zich ontwikkelt. Dus een rustige Kerst, met eindelijk tijd om het ontspannen te vieren? Nee, daarvoor voel ik me te rusteloos. Dit jaar is er een om snel te vergeten, dus 2021 kan alleen maar beter worden.”