Nationale Naturalisatiedag: 301 inwoners verkregen in 2020 de Nederlandse nationaliteit

Elk jaar vindt op Koninkrijksdag, op 15 december, de Nationale Naturalisatiedag plaats. In iedere gemeente worden nieuwe Nederlanders door de burgemeesters uitgenodigd en wordt op feestelijke wijze aandacht gegeven aan deze belangrijke gebeurtenis.

Burgemeester Spies geeft document Nederlandse nationaliteit Dit jaar is een feestelijke ceremonie met veel aanwezigen in de Alphense Raadzaal vanwege het coronavirus niet mogelijk. Om toch stil te staan bij deze bijzondere dag, nodigde burgemeester Liesbeth Spies op 15 december één Alphense inwoner uit die de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen.

Meneer Albers woont al 77 jaar in Nederland. Als 2-jarig jongetje kwam hij met zijn moeder van Duitsland naar Nederland. Zijn moeder zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland in het verzet. Nadat zij opgepakt was, maar wist te ontsnappen, vluchtte ze met haar zoontje naar Nederland, waar zij ondergedoken zaten.  Niet lang geleden bracht meneer Albers samen met zijn zoon een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz, waarna hij besloot dat het tijd was om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. Op 15 december verkreeg meneer Albers op 79-jarige leeftijd de Nederlandse nationaliteit.
“Het verhaal van meneer Albers laat de bijzondere verhalen en unieke motivaties zien die liggen achter iemands besluit om Nederlander te willen worden. De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Het is dan ook reden tot een feestje”, aldus burgemeester Liesbeth Spies.

Cijfers nieuwe Nederlanders in 2020

In 2020 verkregen 301 Alphense inwoners de Nederlandse nationaliteit. Het gaat om 205 volwassenen en 96 kinderen. De jongste verkreeg de Nederlandse nationaliteit op 1-jarige leeftijd en de oudste persoon op 81-jarige leeftijd. Zij zijn afkomstig uit maar liefst 44 verschillende landen. De grootste groep personen is afkomstig uit Syrië (112 personen), gevolgd door Eritrea (43), Marokko (18), Somalië (16), Irak (15) en Afghanistan (11).
Wij feliciteren alle nieuwe Nederlanders met het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit!