Winterwerk in Prinses Irenebos

Er gebeurt ook in deze winter veel in het Prinses Irenebos, het deel van Park Zegersloot dat tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel, het Aarkanaal, de Zegerbaan en de Bloemenwijk ligt.

Een paard aan het werk in Park ZegerslootEen echt kabouterbos

Stampende massieve werkpaarden, zoals Rien Poortvliet ze tekende, sleepten boomstammen weg als of ze niets wegen. Ze proesten, snuiven en genieten van hun noeste arbeid. Er zijn paarden ingezet om een pad te maken in het  kabouterbos, een onderdeel van het Prinses Irenebos. Er worden nog een aantal struiken aangeplant. 
Esther Arkensteijn, inwoner van Alphen aan den Rijn, miste een kabouterbos in onze gemeente. Zij benaderde gebiedsadviseur Roel Wierink. Na kort overleg met de Kinderboerderij Zegersloot, IVN Alphen aan den Rijn, Avifauna en de bewoners van de Grashof was er al snel een plek en een plan. De gemeente verzorgde de plattegrond, materialen en budget. 
Vrijwilligers verzamelden een grote groep kabouters die wel in ons bos wilde komen wonen.
Kinderen mogen gewoon met de kabouters spelen, verplaatsen, huisjes maken. Gewoon heerlijk genieten van deze bijzondere wereld! Natuurlijk mogen ze ook zelf kabouters maken en meebrengen. In maart verwachten we een officiële opening.

Ruiterpaden

Afgelopen week is ook een start gemaakt met de herstel van bestaande ruiterpaden in het Prinses IreneBos. Ook zullen deels naast de verharde voetpaden nieuwe routerpaden worden aangelegd waardoor wandelaars en fietsers veiliger naast de ruiters in het park kunnen recreëren. Naast het verwijderen van vegetatie wordt op de ruiterpaden zand aangebracht. 
Ook voor deze klus zijn twee werkpaarden ingezet, om zo weinig mogelijk schade aan te richten voor de flora en fauna. Door deze duurzame manier van werken is ook het lawaai van werkzaamheden beperkter.

Zegersloot-Noord krijgt een update

De afgelopen 25 jaar is in het gebied Zegersloot-Noord extensief onderhoud gepleegd. Dat betekent dat je de natuur in het gebied zoveel mogelijk zijn eigen gang laat gaan en alleen ingrijpt als de veiligheid in gevaar is. Tijd dus om het gebied een nieuwe impuls te geven aan de natuurwaarden en om de biodiversiteit te vergroten en de beleving van het gebied met educatieve elementen ter verrijken. Dat gebeurt door o.a. educatieve routes aan te leggen in het gebied die starten vanuit de themabosjes die in het hart van het gebied worden aangelegd. Tot 2023 zal de gemeente stapsgewijs het gebied opknappen.