Fietssnelweg langs de Rijndijk-oost een stap verder

Alphen aan den Rijn is dé fietsgemeente. Komende jaren investeert de gemeente fors in het fietsnetwerk. Het fietspad langs de Rijndijk wordt onderdeel van het landelijk fietspaden (snelweg)plan, voor recreanten én voor woon-werkverkeer.

Het fietspad wordt daarom onder andere een halve meter verbreed. Hierdoor verbetert zowel de veiligheid als de doorstroming. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd bij het groot onderhoud van de Rijndijk-oost dat binnenkort van start gaat. De rijbaan krijgt nieuw asfalt. De drempelplateaus worden vernieuwd en de bermen verlaagd waardoor de regenwaterafvoer verbetert, zodat er geen water meer op de rijbaan blijft staan. Tot slot worden het voetpad en het jaagpad langs de Oude Rijn vernieuwd.

Rijndijk-oost afgesloten voor doorgaand verkeer

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het groot onderhoud aan de Rijndijk-oost. Het gedeelte tussen De Hoorn (bebouwde komgrens van Alphen aan den Rijn) en het Oostvaartpad (bebouwde komgrens van Hazerswoude-Rijndijk) is dan afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot september.

Aanpak in twee fasen

Fase 1 start met het aanpassen van het fietspad, inritten en parkeervakken aan de zuidzijde van de Rijndijk-Oost. Daar waar het fietspad dichter naar de sloot komt te liggen, wordt lokaal een beschoeiing geplaatst om de berm te beschermen. In deze fase wordt ook de voedingskabel van de rioolgemalen vervangen en wordt op enkele plaatsen een damwand geplaatst. Als het fietspad klaar is, wordt het jaagpad en de berm aan de waterzijde aangepakt. Aansluitend wordt de rijbaan in fase 2 voorzien van een nieuwe laag asfalt. Het asfalteren van de rijbaan vindt in de avond/ nacht plaats in verband met de bereikbaarheid. In het najaar wordt nog groen aangeplant.

Bereikbaarheid

Fietsers rijden over de rijbaan. Hiervoor komen op de rijbaan fietssuggestiestroken en wordt de snelheid verlaagd. Het overige (doorgaand) verkeer wordt via een omleidingsroute over de N11 omgeleid. De bereikbaarheid en toegankelijkheid van de woningen is altijd gewaarborgd. Gedurende de werkzaamheden zorgt een slagboom en een camera met kentekenherkenning dat de Rijndijk-oost alleen voor (direct) aanwonenden, bezoekers en bedrijven bereikbaar blijft. De bussen van Arriva blijven de normale route rijden.

Inloopavond

Gemeente Alphen aan den Rijn vindt goede communicatie met omwonenden en gebruikers erg belangrijk. Een project als deze heeft immers invloed op de omgeving. Om de werkzaamheden en planning toe te lichten, organiseert aannemer Dura Vermeer een inloopavond op dinsdag 31 januari 2023 tussen 19.00 uur en 21.30 uur in restaurant ’t Haasje (Rijndijk 177 in Hazerswoude-Rijndijk). Tijdens de inloopavond kunt u uw eventuele vragen over de onderhoudswerkzaamheden stellen. Ook de gemeente is hierbij aanwezig om vragen te beantwoorden. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u uw eventuele vragen ook stellen via alphen@duravermeer.nl.