Kunstproject zorgt voor Reuring in Rijnhaven 

Deze zomer start het kunstenaarscollectief De Reuringdienst in opdracht van cultuurplatform KHABBAZ en Gemeente Alphen aan den Rijn met het kunstproject Thuis in Rijnhaven. De kunstenaars zijn vanaf 22 augustus tot eind september regelmatig te zien zijn in Rijnhaven. Begin juli verschijnen er aankondigingen van het project in de wijk in de vorm van een bakens. Deze bakens worden tijdelijk geplaatst.

Het Rijnhavengebied is volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer sfeer en uitstraling. Het wordt een buurt waar mensen elkaar ontmoeten en met plezier wonen, werken en recreëren. Samen met de omgeving gaan de kunstenaars op een creatieve manier op zoek naar de wonderen van de buurt Rijnhaven. Uiteindelijk zal de uitkomst van deze ontdekkingstocht op de een of andere manier in het gebied worden uitgebeeld. 

Bewoners en ondernemers met elkaar verbinden 

De eerste bewoners zijn gearriveerd in de woningen die op de plek staan waar eerst bedrijven stonden. Het haventerrein is in gebruik. En op het oude fabrieksterrein De Werf krijgen creatieve en innovatieve ondernemers de ruimte om hun design en producten te maken. In zo’n nieuwe, veranderende wijk moeten bewoners en ondernemers vaak aan elkaar wennen. Om dit laatste te stimuleren, hebben cultuurplatform KHABBAZ en Gemeente Alphen aan den Rijn een kunstopdracht uitgezet. Door een commissie bestaande uit ondernemers en bewoners van Rijnhaven, en enkele experts is de keuze gemaakt voor het enthousiaste kunstenaarscollectief De Reuringdienst. 

Kunst in de buurt brengen 

De Reuringdienst is een ontwerperscollectief van kunstenaars met een passie voor het werken in de openbare ruimte. Maar wel met een andere werkwijze. Als zij aan de slag gaan, verdiepen zij zich eerst in de wijk. Hiervoor gaan ze met passanten, bewoners en ondernemers in gesprek. Het collectief gaat hiervoor deze zomer in de wijk rondreizen. Hoe ze dat doen, is nog een verrassing!  

De kunstenaars zijn gevraagd de verhalen die ze ophalen te vertalen naar een blijvend kunstwerk. Dat kunstwerk hoeft niet perse een object te zijn, maar kan van alles zijn. Afhankelijk van de verhalen die zijn opgehaald. Het belangrijkste is dat het kunstwerk ervoor zorgt dat de bewoners en ondernemers zich verbonden voelen én het moet het eigen verhaal van deze nieuwe buurt weergeven. Zoals de naam van het collectief doet vermoeden, houden ze ervan de wijk en de gemoederen in beweging te brengen. Hun werkwijze is open: ”Wij weten bijna nooit waar de start van een proces ons uiteindelijk zal brengen”.