Vandaag zijn de balies in het gemeentehuis gesloten. Dit komt door werkzaamheden aan de computersystemen van Burgerzaken. Dinsdag 28 juni staan we weer voor u klaar. 

Leerlingen ontwerpen duurzame wijken: Ashram College wint finale

Op woensdag 15 juni was de finale van de ontwerpwedstrijd ’Duurzame Wijk’. Leerlingen van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige, duurzame (nieuwbouw)wijk in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het team SMN (Sophie, Melissa en Naomi) van het Ashram College won de prijs voor hun duurzame nieuwbouwwijk.

Alle leerlingen presenteerden met groot enthousiasme hun ontwerpen. Medeleerlingen en de jury, onder leiding van wethouder duurzaamheid Gert van den Ham, stelden kritische vragen. Bijvoorbeeld of een boerderij in een woonwijk wel een goed idee is en of de geplande zonnepanelen wel voldoende energie konden opwekken voor de hele wijk. 

Wethouder Van den Ham: “Dit project is zo bijzonder omdat het gaat over de ‘echte’ onderwerpen in de gemeente. Het gaat over de gemeente van de toekomst waar de leerlingen fijn willen wonen, werken en leven. Ik ben onder de indruk  van de mooie verfrissende ideeën en hoop dat we daar in de toekomst wat mee kunnen doen.”

Wat maakt een wijk duurzaam? 

In de ontwerpen hielden de leerlingen er rekening mee dat de wijken bestand zijn tegen de gevolgen van een veranderend klimaat (extreme hitte, droogte en wateroverlast). Ook bekeken ze kritisch hoe ze de biodiversiteit (meer planten en insecten) in een wijk konden vergroten. Daarnaast hadden ze uiteraard ook aandacht voor een duurzame, aardgasvrije energievoorziening, fijn wonen, voedsel uit eigen buurt en duurzame mobiliteit (elektrisch rijden, fietsen, auto delen) in en om de wijk. 

Recreëren in een zonnepark 

Het niveau van de ontwerpen lag dit jaar heel dichtbij elkaar. Het was dan ook lastig voor de jury om één winnaar te bepalen. Het winnende ontwerp van Sophie, Melissa en Naomi viel op vanwege het complete verhaal en de sociale aspecten. Ze hadden een hele gedetailleerde en uitgewerkt plattegrond. Ook hielden ze veel rekening met de wensen van bewoners en dachten naast duurzaamheid en opwek van energie ook na over recreatie. Zo stelden ze bijvoorbeeld het zonnepark open om te kunnen recreëren. 

De andere ontwerpen vielen op door bijvoorbeeld een buurtmoestuin, energie-opwek met een dynamo aangedreven door opgevangen regenwater en de aandacht voor een goed humeur voor de mensen in de wijk. Maar ook door de creatieve ideeën voor participatie en de ruimte voor sporten en de voorzieningen voor jong en oud. 

Over Duurzame Wijk 

Ongeveer 100 leerlingen van het Groene Hart Lyceum en het Ashram College deden dit jaar mee aan de ontwerpwedstrijd ‘Duurzame Wijk’. Na een kick-off met een quiz over duurzaamheid in de gemeente Alphen aan den Rijn en de toelichting op de opdracht zijn ze in groepen gestart. In een overleg met experts over alle thema’s was er tijd voor vragen over de eerste ontwerpen. Dit jaar is de wedstrijd voor de derde keer georganiseerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn. Voor het eerst met een live finale in de raadzaal. Met het project wil de gemeente leerlingen op een toegankelijke manier betrekken bij duurzaamheid en hen inspireren daar in de toekomst iets mee te doen. We hopen dat de creatieve input van de leerlingen ook inspiratie geeft voor toekomstige nieuwbouwprojecten.