Opening palenrif Zegerplas

Zaterdag 18 juni werd door Hoogheemraad Thea Fierens en wethouder Relus Breeuwsma, tijdens het Waterspektakel, het informatiebord bij het palenrif in de Zegerplas in Alphen aan den Rijn onthuld.

Het doel van het palenrif is het boven en onder water aantrekkelijker maken van de Zegerplas. Wandelaars, fietsers en andere recreanten kunnen vanaf de kant genieten van het planten- en vogelleven op het eiland. Vanaf de kant zijn ook de scholen van witvisjes in het water te zien die het rif met grote waarschijnlijkheid zal aantrekken. Doordat het rif relatief dichtbij de kant ligt, is het een ideale locatie om te zwemmen, te snorkelen én te suppen.

Wethouder Relus Breeuwsma: “Het is fantastisch om te zien wat hier in een aantal jaar in Park Zegersloot is bereikt. Met veel vrijwilligers, financiers en vooral heel veel inzet is het gelukt om het park nog aantrekkelijker te maken voor recreatie. En daarbij hebben ook nog een investering in de natuur en biodiversiteit gerealiseerd.”   

Het palenrif is een initiatief van de Alphense Duikvereniging Atlantis samen met jeugdgroep de Fladderaars van natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn, Scouting Willem Barendsz en de Alphense Reddingsbrigade. 

Bevorderen biodiversiteit 

Voor de bouw werd gebruik gemaakt van de palen van de oude drie vissteigers. Tussen deze palen is een vlechtstructuur gespannen waarop kokosmatten gelegd worden. Er ontstaat een half drijvend eiland met inheemse waterplanten. Omdat de planten door kokosmatten groeien hangen de wortels van deze planten in het water. Op deze manier ontstaat een vanaf de kant zichtbare en gevarieerde biodiversiteit. Bovenwater is een afwisselend plantendek te zien met een ideale rust- en broedplaats voor vogels.