Rijden over flugzand en schuimglas in Boskoop

Op de Biezen in Boskoop wordt de weg op een innovatieve manier opgehoogd: met flugzand. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind juni afgerond.

Flugzand is zand van vulkanisch gesteente dat afkomstig is uit Duitsland. Het heeft de eigenschap dat het veel lichter is dan gewoon zand. Het flugzand wordt verwerkt in een dikke laag onder de verharding van de weg. Hierdoor zou de weg minder snel moeten gaan verzakken. En als de weg langer blijft liggen, worden de kosten lager. Het werk aan de Biezen maakt deel uit van een groter project, dat onderdeel is van de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart. Op meerdere locaties in het Groene Hart worden wegen opgeknapt met lichtgewicht fundering. Er wordt vervolgens onderzocht wat de beste methode van ophogen is.  

Proef met verschillende lichtgewicht wegfunderingen 

Onder ieder weggedeelte worden innovatieve lichtgewicht ophoogmaterialen zoals schuimglas, wilgentenen, EPS (piepschuim) en lavastenen gebruikt. Binnen dit project wordt ook in Waterrijk in Boskoop de weg opgehoogd. Hier wordt schuimglas gebruikt. Voor schuimglas worden glasresten hergebruikt. Die worden gemalen en in een oven omgezet naar glasschuim waar luchtbelletjes in geblazen is, waardoor het blijft drijven op de ondergrond. Volledig herbruikbaar, en relatief goedkoop in productie. 

Bij alle weggedeelten wordt minstens drie jaar lang nauwkeurig gemeten wat de verschillende wegfunderingen doen. Zo kunnen wij straks betere keuzes maken voor innovatieve ophoogmaterialen. Met als uiteindelijk resultaat minder kosten voor beheer en onderhoud én een openbare ruimte die minder verzakt. 

Bodemverzakkingen in Groene Hart 

De bodem in het Groene Hart bestaat vooral uit slappe veengrond. Zware wegen zakken weg in deze slappe bodem en moeten daardoor veel vaker opgehoogd worden dan op andere plekken in het land. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Zonder gebruik te maken van lichtgewicht ophoogmaterialen onder de weg, blijven de wegen verzakken. Gemeente Alphen aan den Rijn doet, samen met andere buurgemeenten en kennisinstituut Deltares, onderzoek naar de werking van diverse innovatieve lichtgewicht ophoogmaterialen.   

Kijk op www.bodemdalingdebaas.nl voor meer informatie.