Vandaag zijn de balies in het gemeentehuis gesloten. Dit komt door werkzaamheden aan de computersystemen van Burgerzaken. Dinsdag 28 juni staan we weer voor u klaar. 

Vraag vergoeding aan voor bij- of omscholing

Wilt u in uw huidige functie ‘bijblijven’, bij uw huidige werkgever een carrièrestap maken, of wilt u juist een nieuw vak leren om uw kansen op een baan te vergroten? Vraag dan een STAP-budget van €1.000 aan om uw bij- of omscholing te financieren. Gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert het gebruik van de STAP-regeling omdat daarmee de plaatselijke economie en arbeidsmarkt ondersteund wordt.

STAP budget hoe werkt het.jpg 400Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor scholing stelt hiervoor een STAP-budget beschikbaar. STAP staat voor Stimulering van de Arbeidsmarktpositie. Het is een nieuwe vergoeding om de financiering van scholing voor werkenden en werklozen laagdrempeliger en eenvoudiger te maken. Iedereen kan €1.000 subsidie per persoon per jaar ontvangen om scholing te financieren.  

Zet 1 juli vast in uw agenda 

In 2022 is er €160 miljoen beschikbaar. Daar kunnen in 2022 zo’n 200.000 personen gebruik van maken. Iedere 2 maanden is er een nieuwe mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen. Wees er op tijd bij als een aanvraagtijdvak start, want op=op. Vanaf vrijdag 1 juli 2022 om 10.00 uur is het volgende budget beschikbaar om een aanvraag te doen.  

U kunt 1 keer per jaar een aanvraag doen van maximaal € 1.000. U mag dan nog niet gestart zijn met de opleiding. U kunt alleen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die minimaal 4 weken start ná uw aanvraag en maximaal 3 maanden na het aanvraagtijdvak start. Als u voor uw opleiding op 1 juli STAP aanvraagt, moet deze dus te starten tussen 29 juli en november. 

Voor wie? 

Het STAP-budget is beschikbaar voor iedereen die aan de volgende voorwaarden voldoet:  

  1. U bent tussen de 18 jaar en de AOW gerechtigde leeftijd (zowel voor werkenden als niet-werkenden).  
  2. U heeft een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Tot 30 jarige leeftijd kunt u geen STAP-budget aanvragen voor een door het ministerie van OCW erkende voltijdsopleiding (zoals een voltijd bacheloropleiding of een voltijd bol-opleiding in het mbo). Dit is om samengaan met studiefinanciering te voorkomen. Andere STAP-opleidingen kunt u tussen 18 en 30 jaar wel doen met STAP-budget.  

Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaalt u de rest zelf. U zou nog kunnen vragen of uw werkgever (of een andere partij) het wil bijdragen in de kosten.  

Hoe werkt het? 

  1. Schrijf u in voor een opleiding. Let op: alléén scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan, komen in aanmerking voor het STAP-budget. Controleer vooraf of dit het geval is op www.stapuwv.nl  
  2. Na de inschrijving krijgt u van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. 
  3. Schrijf u nu in voor het STAP-budget via stapuwv.nl. Hiervoor heeft u het aanmeldingsbewijs nodig.
  4. Na goedkeuring van het UVW wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider. 
  5. Begin aan uw opleiding, cursus of training. Binnen 3 maanden na afloop van de opleiding, cursus of training controleert UWV of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan. 

Meer informatie over het beschikbare budget en de aanvraagperiodes vindt u op het www.hoewerktnederland.nl