Fout bij verzending brief 'waarschuwing overtreden voetgangersgebied centrum'

Bij de verzending van de brief ‘waarschuwing overtreden voetgangersgebied centrum’, aan diverse kentekenhouders die met een voertuig in het voetgangersgebied in het centrum van Alphen aan den Rijn hebben gereden, heeft Gemeente Alphen aan den Rijn een fout gemaakt.

gemeentehuis450Door een menselijke fout zijn de brieven per ongeluk dubbelzijdig geprint, waardoor twee brieven op een papier terecht zijn gekomen. Dit betekent dat een deel van de kentekenhouders (in totaal 18 personen) een brief ontving met op de achterkant onterecht de gegevens van iemand anders. Het andere deel van de kentekenhouders heeft géén brief ontvangen, maar de gegevens van deze groep zijn gedeeld met een ander.

Gemeente Alphen aan den Rijn betreurt deze fout ten zeerste. Alle betrokkenen hebben een excuusbrief ontvangen of ontvangen deze nog, met daarin ook het verzoek om de dubbelzijdige brief direct te vernietigen. Daarnaast is in de excuusbrief vermeld bij wie de betreffende inwoners terecht kunnen voor informatie en waar zij een klacht kunnen indienen.

De gemeente heeft een melding van dit datalek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een datalek is een situatie waarbij persoonsgegevens in handen vallen van iemand die deze niet zou mogen ontvangen.