Team ‘Mozart verft het Groen’ van Ashram College wint ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk 2024

Voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk werkten de afgelopen drie maanden ruim honderd leerlingen van het Groene Hart Lyceum en Ashram College hun ideeën en oplossingen uit in een duurzaam ontwerp voor de omgeving Mozartlaan in Hazerswoude-Rijndijk.

2024 Winnaars Ontwerpwedstrijd Duurzame WijkNa een voorselectie gingen uiteindelijk zes van de in totaal zestien teams door naar de finale. Donderdag 13 juni was het zo ver en mochten de teams hun ontwerpen presenteren en verdedigen en werden ze door een vakjury beoordeeld. 

Wethouder duurzaamheid Gert van den Ham, voorzitter van de jury, maakte de uitslag bekend en lichtte deze toe: “Het winnende team had een sterke en overtuigende presentatie met veel beelden, waardoor de plannen gaan leven. Er is veel samenhang in het plan, waarbij met één oplossing meerdere problemen werden opgelost. Zeer lovend was de jury over het feit dat het team zelf op pad is gegaan in de wijk. Ze hebben met veel mensen gesproken en zo de bewoners betrokken en een stem gegeven. Het is goed om te luisteren naar wat mensen zelf willen. Ook spraken zij met medewerkers van Habeko Wonen en de gemeente. Complimenten, een topprestatie.”

De jury bestond uit vijf deskundigen uit de praktijk: 

  • Ilyes Machkor, Klimaatburgemeester 

  • Kiki Metaal, Lid NJR en student Liberal Arts & Science met als hoofdrichting Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht  

  • Aad Straathof, Hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Rijnland 

  • Olaf Hoogerdijk, Regisseur Openbare Ruimte, gemeente Alphen aan den Rijn 

  • Marijse Vogel, lid JARA (Jongeren Advies Raad) Alphen aan den Rijn  

Meer ruimte voor water  

Alle teams hadden in hun ontwerpen nagedacht over oplossingen voor stortbuien en langdurige droge periodes. Jurylid Aad Straathof, Hoogheemraad bij Hoogheemraadschap van Rijnland, nodigde de leerlingen uit om met elkaar in gesprek te blijven. “In de toekomst is er meer ruimte voor water nodig om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Het is belangrijk dat meer jongeren een plek krijgen om mee te denken en te werken aan de duurzaamheidsopgave waarvoor we staan.” 

Ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk 

De ontwerpwedstrijd is een jaarlijkse activiteit om jongeren te betrekken en te stimuleren mee te denken over een klimaatbestendige toekomst en werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd in Alphen aan den Rijn. In de ontwerpen houden de leerlingen rekening met verschillende duurzame thema’s zoals schone energie, klimaatadaptatie, duurzaam bouwen, circulaire samenleving en biodiversiteit. Ook moeten ze aangeven hoe ze mensen een plek geven in de ontwikkelingen zodat zij hun stem kunnen laten horen. De ontwerpwedstrijd is een samenwerking van gemeente Alphen aan den Rijn, Omgevingsdienst Midden Holland en Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen.

Expositie ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk 2024 

De expositie van de ontwerpwedstrijd is deze zomer te zien in Bibliotheek Centrum-Alphen, het gemeentehuis en buurthuis de SOM. Meer informatie en foto’s van de ontwerpwedstrijd, finale en ontwerpen zijn te vinden op duurzaamalphen.nl/ontwerpwedstrijd