Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. Inmiddels is de markt bekoeld door de gestegen rente en hoge inflatie. Woningen staan daardoor langer te koop.

De WOZ-waarde die u nu heeft ontvangen (en dus op het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2023 staat) is gewaardeerd naar huizenprijzen op 1 januari 2022 (altijd een jaar eerder). Rond de waardepeildatum 1 januari 2022 was de vraag naar koopwoningen nog hoog, waardoor de huidige economische situatie geen invloed heeft op uw WOZ-waarde van dit jaar. De taxateurs bekijken ieder jaar alle verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en bepalen daarmee de WOZ-waarde van uw woning. Dat gebeurt op basis van gebruiksoppervlakte, grondoppervlakte, afwerkingsniveau en taxatieonderdelen (bijvoorbeeld dakkapel, uitbouw, terras/balkon en parkeerplaats). Bij het bepalen van de waarde wordt ook rekening gehouden met het feit dat iedere woning altijd wat onderhoudspunten heeft. 

Welke invloed heeft de stijging van uw WOZ-waarde op uw OZB? 

De waardestijging van uw woning kan groot zijn. Toch kan de OZB meevallen. Dit leggen wij uit met een voorbeeld. Stel dat de WOZ-waarde van uw woning in 2022 € 300.000 is. En in 2023 is deze gestegen naar € 350.000. In dit voorbeeld betaalt u toch maar € 4,05 meer OZB dan vorig jaar.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u contact met ons opnemen, via telefoonnummer 14 0172 (spreek Alphen aan den Rijn in). Wij zitten voor u klaar! Of vul het formulier in via https://wozloketalphenaandenrijn.nl