Vier straatnamen toegevoegd aan Gemeente Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn is officieel vier straatnamen rijker.

Voor het bedenken van de nieuwe namen duikt de Straatnaamcommissie vaak in de historie van de omgeving. Zo is de Historische Vereniging Boskoop betrokken bij de naamkeuze voor de ontwikkeling aan de Goudse Rijweg in Boskoop.

Schepenstraat in Zwammerdam

Vlakbij de Spoorlaan in Zwammerdam worden woningen gebouwd. Niet alle woningen kunnen een nummer krijgen aan de bestande Spoorlaan, waardoor het nodig was een nieuwe straatnaam vast te stellen. In de nabijheid van deze locatie zijn in het verleden de beroemde Romeinse Zwammerdamschepen gevonden.

Arborihof en Gaîtenhof in Boskoop

Aan de Goudse Rijweg in Boskoop vindt een nieuwbouwontwikkeling plaats die deels op de voormalige locatie van de Rijkslandbouwschool ligt. Om die reden is gezocht naar twee straatnamen die een relatie hebben met de Rijkslandbouwschool. De Historische Vereniging Boskoop deed de suggestie ‘Arborihof’. Arboricultura is de naam van de studentenvereniging van de voormalige Rijkslandbouwschool en werd in 1908 opgericht in de melksalon van Stolker, door Karel Jan Perk jr., Jan Niemeijer en Henri Roeters van Lennep, als vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de Rijkstuinbouwschool. In 1910 krijgt de vereniging een naam, bedacht door een oud-directeur van de Rijkstuinbouwschool. Arboricultura is het in cultuur brengen van bomen. In 1988 fuseerde de school en verhuisde het naar Velp waar het nog steeds gevestigd is. Ook de studentenvereniging verhuisde mee en bestaat nog steeds. 
De bijnaam Gaît hebben de leden van Arboricultura aan de Boskopers te danken. Toen de school daar nog huisde, moesten de leerlingen veel planten en struiken aan hun tak herkennen. Deze planten werden vaak gesnoeid en uit tuinen gehaald om deze beter te kunnen bestuderen. De Boskopers zagen dit verschijnsel vaak en zagen de gelijkenis met een geit (in het Boskoops ‘Gaît’). Deze naam werd in de loop der jaren als erenaam verheven. Dit is ook de reden dat dit dier op het wapen van de vereniging prijkt. 

Padeschekade in Boskoop

Langs de Padesche Wetering in Boskoop loopt een pad dat al vele jaren lang Padeschekade wordt genoemd. Deze naam wordt ook gehanteerd in een notitie over het herbestemmen van sierteelt in deze omgeving. De Padeschekade stond alleen officieel niet zo genoemd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie. In de oude Grootschalige Basiskaart Kaart Nederland staat de Padeschekade wel. Doordat het college van burgemeester en wethouders deze naam nu officieel vast heeft gesteld, wordt het ook in de BAG vastgelegd.