Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald?

U heeft uw aanslag gemeentebelastingen ontvangen. Wij leggen uit hoe de WOZ-waarde van uw woning wordt bepaald.

Alphen illustraties WOZ Waarde_2022_V1_Facebook 2De gemeente bepaalt de waarde van een woning (WOZ-waarde) via een taxatie. Wij gaan hierbij uit  van het bedrag dat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het jaar ervoor. Dat wordt de waardepeildatum genoemd. Voor dit belastingjaar is dat dus 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. We kijken naar verschillende kenmerken van een woning, zoals:

  • type woning
  • buurt
  • gebruiksoppervlakte
  • grootte van de tuin of het balkon.

Ook let de gemeente op de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht.

Invloed huidige economische situatie op de WOZ-waarde

De berichtgeving in de landelijke media over dalingen van verkoopprijzen van woningen gelden niet voor alle woningen. Uit onze marktanalyse blijkt dat de verkoopprijzen van veel woningen in onze gemeente zijn gestegen in vergelijking met de vorige waardepeildatum (1 januari 2022). De WOZ-waarde van woningen wordt bepaald door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en niet door een gemiddeld stijgings-/of dalingspercentage. De WOZ-waarde die u ontvangt voor het belastingjaar 2024 is bepaald op basis van huizenprijzen waarvan de voorlopige koopovereenkomst is getekend rond de waardepeildatum 1 januari 2023. 

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op, via telefoonnummer 14 0172 (spreek Alphen aan den Rijn in). Wij zitten voor u klaar. Of vul het formulier in. 

Lees alle informatie over de gemeentebelastingen