Vandaag zijn de balies in het gemeentehuis gesloten. Dit komt door werkzaamheden aan de computersystemen van Burgerzaken. Dinsdag 28 juni staan we weer voor u klaar. 

Bouw fiets- en voetgangersbrug over Aarkanaal start na de zomer

De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat vanaf augustus van start.

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de brug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers. De officiële ingebruikname van de nieuwe brug is eind april 2024 gepland. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures.  

Waarom is de fiets- en voetgangersbrug belangrijk? 

Fietsen is een belangrijk vervoersmiddel en is net als wandelen duurzaam en gezond. Daarom heeft ook de provincie een grote financiële bijdrage in de kosten gedaan. De fietsbrug verbindt het Zegerslootgebied met het polderlandschap aan de andere zijde. Door deze extra verbinding worden beide natuurlijke gebieden met elkaar verbonden en is het eenvoudiger om vanuit Alphen aan den Rijn te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa. Woon-, werk-, school-, en recreatief langzaam verkeer krijgt hierdoor een kortere route. Bovendien biedt het nieuwe recreatieve mogelijkheden. Daarnaast hebben betere fiets- en wandelmogelijkheden een positief effect op de uitstoot van CO2 en de gezondheid van mensen. De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en fietsersbond. 

Ontwerp brug 

Het door wUrck architecten gemaakte ontwerp zorgt, door de kleurstelling en eenvoudige en regelmatige vormen, voor een rustig beeld. Tegelijkertijd zijn de specifieke vormen van de pijlers en de brug herkenbaar en dragen zo bij aan de functie als ‘poort voor de stad’. 

Planning 

De aannemer gaat eerst het voorlopig ontwerp van de brug afronden. Vanaf september 2022 worden aan de oost- en westzijde de grondlichamen gemaakt waarop de brug straks aansluit. Dit werk is eind 2022 klaar. Daarna volgt een rustperiode van ongeveer 250 dagen, waarbij de bergen grond in moeten klinken. Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn daardoor maar zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open. 

1 1

Artist Impression: copyright  wUrck architectuur