Vandaag zijn de balies in het gemeentehuis gesloten. Dit komt door werkzaamheden aan de computersystemen van Burgerzaken. Dinsdag 28 juni staan we weer voor u klaar. 

Regenboogvlag wappert voor oude raadhuis

Het is vandaag IDAHOBIT (Internationale Dag Tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans-, en Interseksefobie). Een internationale dag waarop we samen laten zien tegen elke discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken te zijn.

Hijsen regenboogvlagDaarom is vandaag de regenboogvlag door burgemeester Spies, wethouder de Jager en raadsleden gehesen. De vlag blijft een week voor het Oude Raadhuis in Alphen aan den Rijn hangen.

Iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal, zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Dit is helaas niet vanzelfsprekend. Met het hijsen van de regenboogvlag en een special met lezing en film bij Parkvila geven we de boodschap af dat we open staan voor diversiteit en vragen we extra aandacht voor acceptatie van onze LHBTI- inwoners.
Remke Verdegem, zelf transvrouw, bestuurslid en vicevoorzitter van Transgender Netwerk Nederland, coördinator van het team Voorlichting bij COC Leiden en lid van Regenboogalliantie Alphen aan den Rijn, houdt een lezing over wat het betekent om transgender te zijn in Nederland. Ze neemt je mee in haar eigen coming out verhaal en vertelt meer over begrippen als genderdiversiteit, genderidentiteit en genderdysforie. De documentaire Petite Fille is een intiem portret over een transgender meisje, dat niks liever wil dan overal zichzelf kunnen zijn. Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret. Hij geeft een kijk in het leven van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. Zijn aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

Gemeente Alphen aan den Rijn wil een gemeente zijn waar niet wordt gediscrimineerd, ook niet op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Daarom is onze gemeente één van de 54 regenbooggemeenten die met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend hebben. Deze gemeenten zetten zich actief in voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI’s). 
 
We zijn pas écht vrij als iedereen dat is. Spreek u daarom uit voor vrijheid, solidariteit, verbinding, gelijkwaardigheid en diversiteit en laat zien dat niemand er alleen voor staat!