Doe jij ook mee met de Nationale Klimaatweek?

Om nóg meer inwoners, ondernemers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, vindt van 31 oktober tot en met 6 november 2022 voor de tweede keer de Nationale Klimaatweek plaats.

Gemeente Alphen aan den Rijn en Huis van Duurzaamheid (onderdeel van Bibliotheek Rijn en Venen) ondersteunen dit initiatief als klimaatsupporter. Samen hebben zij tijdens deze week mooie activiteiten georganiseerd. De jeugd heeft de toekomst, dus ook de kinderraad speelt een belangrijke rol.  

De week start op maandagochtend 31 oktober met het hijsen van de Nationale Klimaatweek vlag. Het College van burgemeester en wethouders doet dit samen met kinderwethouder Sarah en groep 8 van basisschool De Rank.

‘s Middags opent wethouder Gerard van As van Ruimtelijke Ordening het groene Stadhuisplein. Ook zijn er informatieve rondleidingen en workshops over het belang van vergroening in een veranderend klimaat. 

Nieuwe klimaatburgemeester 

Op 1 november om 16.00 uur maken we op het gemeentehuis de nieuwe klimaatburgemeester voor dit jaar bekend. Burgemeester Liesbeth Spies, kinderburgemeester Maud en oud-klimaatburgemeester Liesbeth van Bemmel zijn hierbij aanwezig.

Diezelfde avond kunnen inwoners meedoen met de ‘spoedcursus’ tuinieren voor buurtvergroeners in de bibliotheek in het centrum van Alphen aan den Rijn om inspiratie op te doen over het vergroenen van geveltuinen, boomspiegels, groenperken of de eigen tuin. Wethouder Relus Breeuwsma van Natuur en Milieu opent deze avond. 

Expeditie door de bieb 

Op woensdagmiddag 2 november gaan kinderen van 8-12 jaar samen met de kinderraad op expeditie door het klimaatvriendelijke, energieneutrale bibliotheekgebouw in het centrum van Alphen aan den Rijn.

Vrijdagmiddag 4 november kunnen inwoners samen met de Schone Buurt Coaches meedoen aan een opschoonactie in Koudekerk aan den Rijn.

En op zaterdag 5 november kunnen tuineigenaren een klimaatbestendige tuinontwerpschets laten maken op het Groene Klimaatplein van tuincentrum De Bosrand.

In de gemeente Alphen aan den Rijn verlengen we de Nationale Klimaatweek nog even. Op zaterdag 12 november vindt er bij De Plataan in Boskoop namelijk een energiebespaarmarkt plaats. Deze markt organiseert de gemeente samen met Energiek Alphen, Participe, Kwadraad en woningcorporatie Woonforte. 

Bekijk het complete programma »