Staatssecretaris Van der Burg op werkbezoek in de regio

Op maandag 17 oktober is staatssecretaris Van der Burg op werkbezoek gegaan in de veiligheidsregio. De aanleiding van het werkbezoek was om zich te laten informeren over hoe de opvang in de praktijk werkt en waar de knelpunten voor gemeenten zitten.

Waddinxveen

Het bezoek begon in Waddinxveen waar sinds kort 150 vluchtelingen uit Ter Apel worden opgevangen. De staatssecretaris kreeg een rondleiding op de crisisnoodopvanglocatie waar deze vluchtelingen voor 3 maanden worden gehuisvest.

Alphen aan den Rijn

Daarna is de noodopvanglocatie Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn bezocht. Op deze locatie worden 225 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Na een korte rondleiding ging het bezoek verder op het Groene Hart Leerpark waar werd gesproken over het onderwijs voor jonge kinderen en de Internationale Schakelklas (ISK) voor jongeren. Gebruikelijk is dat kinderen van alle nationaliteiten in een ISK zitten. Op dit moment is er ook een ISK met alleen maar Oekraïense kinderen. Hier is uitgelegd hoe tieners de eerste stappen zetten in Nederland, niet alleen de Oekraïense kinderen maar ook de kinderen van bijvoorbeeld statushouders.

Leiden

Er werd afgesloten in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden waar op dit moment 237 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het doel is om vanaf de zomer 50 studenten en 50 vergunninghouders (statushouders) te huisvesten en die op te leiden in de zorg. Tijdens het reizen tussen de verschillende locaties was tijd om van gedachte te wisselen over bijvoorbeeld de capaciteit van leerkrachten, de verschillen tussen de vluchtelingen, zoals de duur van de opvang, de rechten die ze hebben en waar mogelijke problemen zitten.

Grote opgave

Burgemeester Spies zei over het bezoek: “Als gemeenten binnen de Veiligheidsregio staan we voor een grote opgave om veel mensen onderdak te bieden. Het is goed dat staatssecretaris Van der Burg zich vandaag persoonlijk heeft laten informeren over de praktijk en knelpunten waar gemeenten tegenaan lopen.”

Volgens de staatssecretaris doet onze regio het erg goed wat betreft de opvang van vluchtelingen.