Snelheidsmeter beloont goed weggedrag

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die stond de afgelopen 4 weken aan de Molenstraat in Zwammerdam.

De snelheidsmeter is vanaf donderdag 19 oktober 2023 aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn te vinden. Er staat ook nog een inzet in Boskoop op de planning. De snelheidsmeter, Safety-safe genoemd, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag besteedt de buurt aan een zelfgekozen doel.

25% minder hardrijders

De Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn en de Molenstraat in Zwammerdam zijn 30-km wegen, maar weggebruikers rijden er regelmatig te hard. Bewoners en de gemeente willen daar graag wat aan doen. Daarom startte Gemeente Alphen aan den Rijn samen met bewoners het Safety-safe project, naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad. De Safety-safe zorgt gemiddeld voor 25% minder hardrijders. 

Hoe werkt de Safety-safe?

Iedere bestuurder die zich aan de snelheidslimiet houdt en langs de snelheidsmeter komt, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct te zien op het bord. De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het opgehaalde bedrag bekendgemaakt. De bewoners mogen stemmen op hun favoriete spaardoel. De Safety-safe was eerder al succesvol in andere Nederlandse en Belgische gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.safetysafe.nl.

Snelheidsmeter in Zwammerdam haalt € 1.110,24 euro op

Ook aan de Molenstraat in Zwammerdam was de Safety-safe een succes. In de eerste metingen is een afname te zien in het aantal hardrijders, en rijden weggebruikers minder hard dan voorheen. Op 19 oktober vond de prijsuitreiking plaats en is de cheque met het gespaarde geldbedrag van € 1.110,24 euro overhandigd aan kinderburgemeester Yfke. Dit bedrag wordt besteed aan een zelfgekozen doel: vergroening in de straat. Het gespaarde geldbedrag van de snelheidsmeter is minder dan verwacht, maar dat betekent niet dat de Safety-safe niet effectief is. Gelukkig is in de metingen een afname te zien in het aantal hardrijders en rijden weggebruikers minder hard dan voorheen.

Opening Safety-safe in Koudekerk aan den Rijn

Op 19 oktober opende kinderburgemeester Yfke de Safety-safe aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn. Ook hier beloont de Safety-safe weggebruikers die zich aan de snelheid houden. Er wordt gespaard voor een speeltoestel voor de recent gefuseerde scholen. De Safety-safe wordt binnenkort ook in Boskoop verwacht. We verwachten weer mooie resultaten!