Groen Klimaatplein geopend

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft sinds deze week een Groen Klimaatplein. Wethouder Gert van den Ham opende het plein in Tuincentrum De Bosrand.

Wilt u zelf of met uw buurt iets doen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Maak uw tuin, straat of buurt dan groener en kom ook eens naar het Groen Klimaatplein. Voor praktische tips of informatie over onze subsidies. Nederland telt nu 45 klimaatpleinen, een initiatief van Tuinbranche Nederland. 

Wat u kunt doen

Groen helpt tegen water- of hitteoverlast en verbetert de kwaliteit van leven voor mens- en dier. Met kleine maatregelen kunt al veel doen, zoals een regenton, groen dak, plantenstrook langs uw voorgevel of de vervanging van tegels door groen. Door vergroening haalt u bovendien extra vogels en andere kleine nuttige beestjes naar uw tuin. Een groene tuin is een levende tuin. De gemeente Alphen aan den Rijn werkt op het Groen Klimaatplein samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland en Tuincentrum de Bosrand.

Groensubsidie

Wist u dat de gemeente klimaatsubsidies biedt? Dat zijn regelingen voor de plaatsing van een groen dak of regenton. Of het vergroenen van uw gevel- of voortuin. Met het weghalen van één enkele steen maakt u al het verschil. Zeker als we het samen doen. Tijdens een fikse regenbui loopt uw tuin of straat dan minder gauw over. In onze gratis workshops kunt u meer ideeën opdoen.

Waarom extra groen helpt 

Het klimaat verandert omdat de aarde opwarmt. Dat leidt tot meer hitte, droogte en stortbuien. We kunnen samen iets doen tegen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering. Dit noemen we klimaatadaptatie. De vergroening van tuinen of gemeenschappelijke binnenplaatsen beperkt de overlast. Groen zorgt voor extra koelte tijdens warme dagen. Het regenwater stroomt ook makkelijker weg. Voor droge periodes is het belangrijk dat we regenwater als extra watervoorraad opslaan, bijvoorbeeld in een regenton, vijver of waterberging (wadi).