Planten op drijvende eilanden en Boskoopse schouw in Omloopkanaal

Tien drijvende eilanden en een Boskoopse schouw (een origineel Boskoops bootje) beplant met Boskoops groen gaan voor een betere waterkwaliteit zorgen in het Omloopkanaal in Alphen aan den Rijn.

Dit plan bedachten het Hoogheemraadschap van Rijnland en Gemeente Alphen aan den Rijn in samenwerking met leerlingen van het Groene Hart College. De wortels van de beplanting op de eilandjes en op de schouw groeien namelijk door onder water. De verwachting is dat de waterplanten een schuilplaats vormen voor vis en dat de wortels voedsel gaan opnemen uit het water waardoor de waterkwaliteit zal verbeteren. Op dinsdag 31 augustus beplantten bewoners en ondernemers uit de Juliana- en Castellumstraat en de Paradijslaan samen de eilanden en de schouw. Vervolgens lieten zij de eilanden en de boot te water.

Vergroening stadshart

Met de vergroening van het Omloopkanaal is weer een mooie stap gezet in de vergroening van het stadshart. De gemeente zorgt op deze manier voor een aantrekkelijke stad voor inwoners en bezoekers. Meer groen zorgt ook voor een gezondere stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer. Denk aan meer stortbuien, meer hitte en droogte. Groen zorgt voor meer koelte en is beter voor de biodiversiteit (de bijen en de vogels). Ook blijkt uit onderzoek dat een groene leefomgeving gezonder is voor mensen.

Waarom een Boskoopse schouw?

Tijdens de Romeinse periode bestond op bijna dezelfde plek als het Omloopkanaal waarschijnlijk ook al een gracht. De Romeinen gebruikten deze als verdediging van hun kamp Albania. Het kanaal sloot aan op veenstroompjes in de omgeving. Dit maakte het tot een soort natuurlijke kasteelgracht. In Boskoop varen nog steeds zogenaamde ‘Boskoopse schouwen’. Zij vervoeren verse grond naar de kwekerijen. Deze schouwen hebben hetzelfde DNA als de opgegraven en gerestaureerde Zwammerdamschepen die de Romeinen gebruikten voor hun transport. De Zwammerdamschepen zijn nu in Archeon te bewonderen. Deze link met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn sluit mooi aan op het Romeinse weekend op 3 en 4 september en de viering van het Limes-feestjaar 2022.