Tien succesvolle dagen in het teken van sport en bewegen

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draaide.

Na een succesvol eerste jaar, was de gemeente Alphen aan den Rijn ook dit jaar weer host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Deze week wordt niet alleen aangegrepen om het nieuwe sportseizoen te openen, maar ook om de sport in heel Nederland een extra impuls te geven. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: "Sport is juist nu belangrijk; we staan in ons land nog steeds op achterstand na de coronacrisis. Er is sprake van serieuze beweegarmoede, vooral onder jongeren die tijdens de lockdowns geen kant op konden. Ook ervaren veel mensen stress door de economische ontwikkelingen. Sporten én deel uitmaken van de groep waarmee je sport, is daar een prima remedie tegen. We zeggen niet voor niets: sport doet iets met je.” 

De Nationale Sportweek in cijfers 

In de gemeente Alphen aan den Rijn hebben veel (sport)verenigingen en sportaanbieders meegedaan aan de Nationale Sportweek. Er waren veel open lessen en open dagen en niet alleen bij bekende verenigingen. Juist de wat minder bekende sporten en organisaties deden mee. Zo was er een open dag bij de scouting in Boskoop en ook bij yoga, roeien en jeu de boules. En natuurlijk waren er grote evenementen als De Halve van Alphen, de Triathlon, maar ook een outdoordag met Defensie en een skate-event voor jongeren. In totaal hebben 4.330 mensen uit onze gemeente deelgenomen aan 158 verschillende activiteiten die zijn georganiseerd tijdens de Nationale Sportweek. Daarnaast waren er nog 8 open dagen. Gert-Jan Schotanus, wethouder Sport: “Het is fantastisch om te zien hoe jong en oud deze tien dagen hebben genoten. Het gaat niet om het sporten, maar in beweging komen. Of het nu bewegen is met ouderen, e-sports of denksport, of gewoon lekker spelletjes doen in een speeltuin met de allerjongsten. Sport verbindt. Het elkaar ontmoeten is net zo belangrijk als het bewegen.” 

Alphen Vitaal 

De grootste verbinder in deze hele week was Alphen Vitaal. De buurtsportcoaches waren overal en hebben ook veel activiteiten georganiseerd. Het plezier spatte ervan af, zelfs toen het regende, het maakt ze niets uit. ArJan Wille, directeur Alphen Vitaal: "We hebben tussen de 'zweetdruppels' veel lachende en ontspannen gezichten gezien. Houd dat gevoel vast! Want bewegen moet en sporten mag, het gaat om een leven lang plezier." 

Ontdek welke sport bij iemand past 

De Nationale Sportweek is voorbij maar de activiteiten natuurlijk niet. De buurtsportcoaches van Alphen Vitaal organiseren elke week activiteiten voor jong en oud. Op de vernieuwde website en via social media van Alphen Vitaal kan iedereen eenvoudig zien wat er allemaal te doen is. En de verenigingen zijn er natuurlijk ook. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft meer dan 150 sportverenigingen en -aanbieders; er is voor elk wat wils. Op de website van Alphen Vitaal kunnen inwoners een aantal vragen invullen en dan komt de sport op het scherm die het beste bij je past. Zo is het eenvoudig om een (nieuwe) sport te vinden.