Inloopavond komst elektriciteitsstation TenneT en Liander

Op maandag 17 april 2023 organiseren netbeheerders TenneT en Liander samen met Gemeente Alphen aan den Rijn een inloopavond voor omwonenden over een beoogd nieuw elektriciteitsstation.

In Pleyn 68 in Hazerswoude-Rijndijk kunnen omwonenden in gesprek met netbeheerders en de gemeente over de ontwikkelingen in de Barrepolder. U kunt binnenlopen op het moment dat het u schikt tussen 16.00 en 20.00 uur.  

Waarom is een nieuw elektriciteitsstation nodig? 

De energietransitie is in volle gang. De komende jaren heeft een steeds groter aantal inwoners en bedrijven in regio Holland-Rijnland meer elektriciteit nodig. Om iedereen in de regio van stroom te kunnen voorzien, moet het netwerk van Liander en TenneT versterkt worden. Eén van de noodzakelijke oplossingen is de bouw van een nieuw 150/50 kV-station in Hazerswoude-Rijndijk. 

Voorkeurslocatie van het elektriciteitsstation 

TenneT, Liander en Gemeente Alphen aan de Rijn hebben verschillende locaties in de Barre-en Groenendijkse polder tegen elkaar afgewogen. Er is gelet op technische, landschappelijke en planologische (onder andere milieu) aspecten. Daarbij is ook geluisterd naar de inbreng van omwonenden tijdens werksessies. Op basis daarvan is een voorkeurslocatie van beide netbeheerders naar voren gekomen (zie plaatje).  

Op 20 december 2022 is het college van burgemeester en wethouders geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom het elektriciteitsstation. Zij heeft kennisgenomen van het zoekproces dat tot de voorkeurslocatie van de netbeheerders heeft geleid en heeft ingestemd met het voorstel om het elektriciteitsstation een plek te geven in de Barrepolder. Met het starten van een ruimtelijke procedure wordt onderzocht hoe het elektriciteitsstation kan worden ingepast.  

Wat te verwachten van de inloopavond? 

Tijdens de inloopavond kunt u informatie krijgen over de zoektocht naar deze voorkeurslocatie. Daarnaast is er informatie over alle aspecten van een elektriciteitsstation. Heeft u vragen of wilt u gewoon meer over dit onderwerp horen, dan verwelkomen Liander, TenneT en gemeente Alphen aan den Rijn u graag op 17 april in Pleyn 68.  

electriciteitsstation  kaart 400