Helpt u mee om de luchtkwaliteit in onze gemeente te verbeteren?

In de gemeente Alphen aan den Rijn vinden we het belangrijk dat iedereen schone lucht kan inademen. Daarom hebben we in 2020 onze handtekening gezet onder het Schone Lucht Akkoord. Dit is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. We vragen u om meer rekening met uw buren te houden en bij slechte weersomstandigheden geen hout te stoken in uw kachel of open haard. Gebruik hiervoor het stookalert.

Volgens nieuwe cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat houtkachels de grootste fijnstofbron van Nederland zijn. Houtkachels zijn maar liefst verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale fijnstofuitstoot, namelijk 23%. Het stoken van hout zorgt voor fijnstof in de lucht, ook wanneer de rook niet meer te zien is. Het fijnstof in die rook verslechtert de luchtkwaliteit in de directe omgeving. De rook is ongezond voor uzelf en voor uw omgeving. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Op sommige momenten is het daarom niet verstandig om de hout- en palletkachel of open haard te stoken. Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kan het vuur dus beter uitblijven. 

Stookalert

Namens het RIVM zullen we voortaan het stookalert verspreiden. Hierbij roepen we mensen op om bij slechte weersverwachtingen geen hout te stoken. Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht is, blijft de rook hangen. Door niet te stoken, kunnen we dan gezondheidsklachten en (geur)hinder voorkomen. Als het stookalert van kracht is, vertellen wij dit u op onze website en via social media. Ook kunt u zichzelf inschrijven voor het stookalert. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM .

Wilt u toch houtstoken? Doe dit dan zo schoon mogelijk!

Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

  1. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.

  2. Stook alleen droog hout.

  3. Stook geen geïmpregneerd (behandeld met chemicaliën) of geverfd hout.

  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.

  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U voorkomt hiermee schoorsteenbrand.

  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.

  8. Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.