Koninklijke Erepenning voor Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers

Het Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers heeft de Koninklijke Erepenning en bijbehorende oorkonde ontvangen uit handen van burgemeester Liesbeth Spies. De heren Smid - voorzitter, Groenendijk - musicaris en Van der Meer – bibliothecaris namen de Koninklijke Erepenning in ontvangst namens het mannenkoor.

Die Gouwe SanghersOp 12 september 2020 bestond het Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers 75 jaar. Die Gouwe Sanghers had een leuk jubileumjaar met verschillende optredens georganiseerd, maar door de coronacrisis konden de optredens niet doorgaan. Ook werd het overhandigen van de Koninklijke Erepenning een aantal keer uitgesteld. Die Gouwe Sanghers heeft een verleden met vele mooie optredens. En in haar 76-jarig bestaan heeft het koor ook nog eens 11 buitenlandse concertreizen gemaakt en tal van optredens verzorgd.

Jubilea

Een terugblik op de afgelopen 76 jaar laat zien dat de jubilea altijd groots gevierd zijn met optredens op bijzondere plekken. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum presenteerde het koor een tweede elpee, dat met groot enthousiasme werd ontvangen. En vanwege de grote culturele verdiensten ontving het mannenkoor de Culturele Erepenning van de gemeente Boskoop. ‘50 Gouwe Jaren’ was de slogan van het 50-jarig jubileum. Vanaf de oprichting tot en met 1995 kon men stellen dat, alle ups en downs met elkaar verrekend, het 50 gouwe jaren waren geweest. Onder de naam ’50 Gouwe Jaren’ bracht het koor ook de jubileum-CD uit. Dit bijzondere jubileum werd gevierd in de Ontmoetingskerk van Waddinxveen. Hieraan werkten ook mee de Koninklijke Militaire Kapel, de sopraan Margaret Roest, de bariton Henk Poort beter bekend als 'de Phantom', de bas Jan Alofs en Hans Broekman op piano.

Voor het 65-jarig bestaan maakten Die Gouwe Sanghers een interessante en geslaagde concertreis naar Frankrijk. Het 70-jarig Jubileumconcert van Die Gouwe Sanghers, vond op 12 september 2015 plaats in de Ontmoetingskerk aan de Groensvoorde in Waddinxveen. Naast Die Gouwe Sanghers traden ook het Mannenkoor Gouda’s Liedertafel (opgericht in 1923) en het Alphens Mannenkoor (opgericht in 1974) op. Tijdens dit jubileumjaar is ook het boek ‘Kroniek 1945-2015 Die Gouwe Sanghers 70 jaar’ uitgebracht en is in Boomkwekerijmuseum van Boskoop een tentoonstelling over het koor gehouden. 

Sinds 1987 is de muzikale leiding in handen van Jeroen Bosman. Op 21 april 2012 is de heer Bosman benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook dit was weer een dag die uitbundig gevierd is, dit keer met een verrassingsconcert van zes zangkoren in de Ontmoetingskerk in Waddinxveen. Het koor, dat uit 52 zeer enthousiaste zangers bestaat, voert een breed scala aan koorliteratuur, van Renaissance en profane muziek tot moderne muziek van binnen- en buitenlandse componisten. Veel aandacht wordt besteed aan zuiverheid, dictie en voordracht, dynamiek en schakering. 

Het is een algemeen mannenkoor, toegankelijk voor iedere man die op goed niveau wil zingen en dat ook wil uitdragen. Die Gouwe Sangers heeft een professionele uitstraling en heeft sinds de oprichting voortdurend onder leiding van eerste klas dirigenten gestaan. Niet alleen in Boskoop, maar in de hele regio, neemt het koor al 76 jaar een bijzondere plaats in. Veel solisten van naam, uit binnen- en buitenland, hebben al met het koor samengewerkt.