Nationale Naturalisatiedag: 397 inwoners verkregen in 2021 de Nederlandse nationaliteit

Elk jaar vindt op Koninkrijksdag, op 15 december, de Nationale Naturalisatiedag plaats. In iedere gemeente worden nieuwe Nederlanders door de burgemeesters uitgenodigd en wordt op feestelijke wijze aandacht gegeven aan deze belangrijke gebeurtenis.

Net als vorig jaar is het ook dit jaar vanwege het coronavirus niet mogelijk om een feestelijke ceremonie met veel aanwezigen in de Alphense Raadzaal te organiseren. Om toch stil te staan bij deze bijzondere dag, nodigde burgemeester Liesbeth Spies op 15 december één Alphense inwoner uit die de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Selina Solomon Tsegay (28) woont sinds 2015 in Nederland. Zij is hier via gezinshereniging terechtgekomen, nadat haar man een jaar eerder naar Nederland was gevlucht. Selina heeft laten zien dat ze een echte doorzetter is. Ze heeft haar inburgeringstraject met een diploma staatsexamen afgerond, daarmee heeft ze een hoger niveau Nederlands behaald dan vereist om te kunnen inburgeren. Afgelopen zomer is ze geslaagd voor de opleiding verzorgende en ze werkt inmiddels als verzorgende met dementerende mensen. Vandaag verkreeg zij de Nederlandse nationaliteit. Burgemeester Liesbeth Spies: “De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het inburgeringproces. Dat mag gevierd worden. Gefeliciteerd Selina en alle andere nieuwe Nederlanders met het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit!”.

Cijfers nieuwe Nederlanders in 2021

In 2021 verkregen 397 Alphense inwoners de Nederlandse nationaliteit. Het gaat om 237 volwassenen en 160 kinderen. De jongste verkreeg de Nederlandse nationaliteit op 1-jarige leeftijd en de oudste persoon op 80-jarige leeftijd. Zij zijn afkomstig uit maar liefst 48 verschillende landen. De grootste groep personen is afkomstig uit Syrië (221), gevolgd door Eritrea (64), Marokko (20), Irak (9) en de Filippijnen (8).