Resultaten onderzoeksrapport aanbruggen Koningin Julianabrug bekend

Tijdens geplande werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn, eind juli dit jaar, is schade in het fiets- en voetpad ontdekt.

Dit was aanleiding om het werk direct stil te leggen en het fiets- en voetpad uit voorzorg af te sluiten. De gemeente heeft vervolgens bureau Royal Haskoning opdracht gegeven een onderzoek te starten naar de oorzaak en herstelmaatregelen voor de brug. Ook de hele brugconstructie is geïnspecteerd. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. 

Afsluiting 

Eén van de onderhoudswerken die voor de zomervakantie op de planning stond, was het vervangen van de slijtlaag van het fiets- en voetpad aan de Julianabrug. Tijdens deze werkzaamheden werd een scheur in het beton geconstateerd. Ook was er sprake van lekkage in de ruimte van sportschool Bezemer Fitness onder de Julianabrug. Uit voorzorg werden het fiets- en voetpad op de brug, het viaduct van de Hooftstraat en de ruimte van de sportschool per direct afgesloten. Twee weken later werd het fiets- en voetpad hersteld en werd het viaduct in de Hoofdstraat gestut, waardoor het verkeer hier weer gebruik van kon maken.  

Onderzoek en hersteladvies 

We hebben onderzoek gedaan en uit het onderzoek komen twee varianten om de schade te herstellen. De meest ingrijpende oplossing is het slopen van de bestaande aanbruggen (fiets- en voetpad) aan de oostzijde op de plek van de Hoofstraat en het aanbrengen van een aangepaste constructie met extra boven- en extra onderwapening. De minst ingrijpende oplossing is om de bovenzijde van het dek in de uitkragende velden onder het fietspad te voorzien van extra wapening op de plek van de Hooftstraat aan de noordzijde. Deze hersteloplossing is goedkoper maar heeft wel een beperktere levensduur (15 jaar). Begin volgend jaar wordt besloten voor welke oplossing wordt gekozen. De herstelwerkzaamheden staan gepland in de loop van 2022.