Veranderingen trein- en busdiensten Alphen aan den Rijn

Sinds half december 2021 rijdt er vier keer per uur een trein in en rond de spits tussen Leiden en Utrecht. Het is dus mogelijk elk kwartier de trein pakken. Er rijden dan twee extra sprinters per uur tussen 6.00-10.00 uur en 15.00- 20.00 uur. Hiermee is de treinverbinding tussen Leiden en Utrecht verbeterd.

Veranderingen trein- en busdiensten Alphen aan den Rijn 400Vanwege de teruglopende reizigersaantallen gaat vanaf begin januari de avonddienstregeling wel eerder in. Tussen Leiden, Alphen aan den Rijn en Utrecht rijden daardoor vanaf 18.30 uur maar twee directe treinen per uur. Tot wanneer deze maatregel duurt, is nog onbekend. 

Extra treinen 

De twee extra sprinters stoppen bij: Leiden Centraal - Leiden Lammenschans - Alphen aan den Rijn - Bodegraven - Woerden - Vleuten - Utrecht Terwijde - Utrecht Leidsche Rijn - Utrecht Centraal. De intercity’s rijden de hele dag twee keer per uur en stoppen bij: Leiden Centraal - Leiden Lammenschans - Alphen aan den Rijn - Bodegraven - Woerden - Utrecht Centraal. 

De inzet van de extra treinen is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Regio Holland Rijnland, NS, ProRail en de betrokken gemeenten langs het traject Leiden-Utrecht, waaronder Alphen aan den Rijn.  

Gewijzigde busdiensten  

In het vervoerplan Zuid-Holland Noord 2022 van Arriva staan de wijzigingen voor de busdiensten in 2022. In Alphen aan den Rijn gaat het om de vijf stadsdienstlijnen, de streekdienstlijnen 182, 380/381, 165, 247 en de R-net lijn 470. De nieuwe busdienst gaat in op 9 januari 2022 en is onder andere besproken met de provincie Zuid-Holland en diverse gemeenten, waaronder Alphen aan den Rijn. In het kader vindt u de veranderingen voor de gemeente Alphen aan den Rijn.

Wat verandert er? 

  • Stadsdienst Alphen aan den Rijn 1 en 2: vanaf januari rijden de stadsbuslijnen 1 en 2 (noordelijk deel Alphen en centrum) op werkdagen en zaterdagen voortaan één keer per uur (in plaats van twee keer per uur). Maar omdat beide bussen een tegengesteld rondje rijden door de stad, is er elk half uur een verbinding met alle stadshaltes van deze lijn.  
  • Stadsdienst Alphen aan den Rijn 3 en 4: de route van stadsdienst 3 en 4 (zuidelijk deel van Alphen aan den Rijn) wordt aangepast zodat buslijn 5 hier ook in kan worden opgenomen. Buslijn 5 gaat dus onderdeel uitmaken van de route van de buslijnen 3 en 4 en vervalt. 
  • Opheffen buslijn 380/381 (Alphen-Den Haag) - verdubbeling van het aantal ritten van buslijn 165: de spitsbus 380/381 vervalt, maar gaat op in streeklijn 165 (Alphen-Zoetermeer). Bus 165 gaat twee keer zo vaak rijden. Daardoor krijgen Benthuizen en Hazerswoude- Dorp in de daluren elk half uur een verbinding. 
  • Aantal ritten buslijnen 182 en 282: bus 182 (Alphen- Leiden, via Ter Aar) rijdt niet meer elk half uur maar elk uur. Aanvullend worden in de ochtendspits en in de middag extra ritten ingepland voor de reizigers van en naar Ter Aar. Er rijdt in de ochtend tussen 6.30-9.30 uur en in de middag tussen 14.00-18.00 uur een nieuwe lijn (buslijn 282). Die biedt inwoners uit Ter Aar extra reismogelijkheden naar Alphen aan den Rijn, Leiden en Schiphol. In de ochtend rijdt deze lijn vanuit Ter Aar via Jacobswoude naar Alphen aan den Rijn. In de middag rijdt deze lijn vanuit Alphen aan den Rijn via Jacobswoude naar Ter Aar. Lijn 282 sluit bij Jacobswoude aan op lijn 183 van en naar Leiden. Hier kunt u ook overstappen op R-net 470 van en naar Schiphol. 
  • Meer ritten buslijnen 470 en 247: de spitslijnen 247 (Alphen–Uithoorn) en 470 (Alphen–Schiphol) hebben er eerder dit jaar twee extra spitsritten bijgekregen. Dit verbetert de bereikbaarheid van deze plaatsen.

Algemene veranderingen 

  • Lentedienstregeling: in de lente wordt er op sommige ritten minder gereden. Voor Alphen geldt dit voor buslijn 470 (Alphen-Schiphol), die in die periode iets minder vaak rijdt. 
  • Nieuwe app Arriva: met Glimble heeft u één app voor het plannen, boeken en betalen van al uw vervoer. Neem alleen het ov of combineer met deelauto's, deelfietsen/-scooters en taxi's.  
  • Vervoer op oproep: Arriva gaat voor de avonden op de stadsdiensten van Alphen vervoer op oproep introduceren, onder de naam Arriva Vlinder. De dienst brengt u van halte naar halte. Welke haltes dat zijn, dat bepaalt u zelf voorafgaand aan de reis. Arriva Vlinder start voor de stadsdienst van Alphen aan den Rijn. Op werkdagen, na 20.00 uur, vervangt deze bus stadslijn 1 en 2. Tussen 20.00-24.00 uur rijdt de bus elk half uur vanaf het station en kunt u van en naar alle haltes van de stadsdienst reizen (ook de haltes van lijn 3 en 4). Reizigers die vanaf het station vertrekken, hoeven niet vooraf te reserveren. Reizigers die op een andere halte willen instappen, moeten dit wel (via de Arriva Vlinder-app of telefonisch). Als dit succesvol blijkt, dan gaat Arriva Vlinder ook rijden op de stadsdienst in Gouda.